вторник, 1 май 2012 г.

Стамболов за българската православна църква. За българските владици е по-важна Русия, а не България

sti-34380

 

Ст.Стамболов, 22.12.1886г.

Светия Синод се събира в София. Святите старци са дошли в столицата,но никой от тях не е дошъл да се представи пред регентството. Това го правят лукавите калугери с очевидната цел да дискредитират правителството и да станат приятни на московците. Те игнорират правителството,защото същото прави и руския цар. Аз и другите регенти сме крайно недоволни, за дето Начович е свикал в сегашните критически и деликатни времена тия чернокапци на събрание, защото те ведно с опозицията могат да направят някой протест, от който да се възползва руското правителство.

 Ст.Стамболов, 12.01.1887г.

Вчера има голямо тържество по повод на юбилея в памет на братя Миладинови. Ние отидохме на черква,дето калугерите и поповете около 10-15 пътя повтаряха и славославяха името на руския император. Това нещо като че нарочно се правеше от Климента и братята му.
Страшно ми докривя и пот ма побиваше при всяко споменувание на името на императора,когото величаят с титлата "Благодетел" и "Покровител". Подобно светотатство в сегашните особени обстоятелства могат да направят само такива знаменити и патентовани подлеци, като Климента. Като го гледах тоя безобразник,идеше ми да отида и да му измъкна гръцмуля. Ния се бориме до душици за нашата независимост и употребяваме хиляди хитрини,за да се спасиме от ноктите на бясната бяла мечка, а те, предателите чернокапци, ходят да я славославят и да показват на света, че ние сме готови да ближиме ЛАПАТА, която са е замахнала да ни пребие. Въобще в нас са е водворил един много лош обичай да са славославя при всяка служба и литургия рус. император и този обичай трябва без друго да се изкорени.
На молебена Климента дойде да дава нафора. Аз и Муткуров си обърнахме гърба към тоя предател и не поискахме не само да вземеме нафора, но още и да видиме неговото подпухнало от пиянство и разврат лице. Речта на Климента в църквата беше повече от лоша.Тя не направи никомо добро впечатление. И тая крава с патрахил иска да мине за оратор!“

29 април 2012 година

Екип на предаването на БНТ "Вяра и общество" не бе допуснат при патриарх Кирил в Руската църква в София, съобщи държавната телевизия.

Повод за това се оказа репортажът, в който преди два месеца телевизията разказа за безобразията на руския църковен представител у нас - игумен Филип Василцев.
Извън църквата се озоваха и част от енориашите, които преди два месеца изпратиха молба до руския патриарх да отзове представителя си у нас.
Те продължават да го обвиняват, че налага диктат в енорията и я дели на етнически признак, пише в материала журналистът от БНТ Горан Благоев.
Тук се извършва дискриминация на български граждани от страна на един самозабравил се руски духовник, руски чиновник, нова руска църковна номенклатура. Който очевидно се бои от това, в храма му да се черкува интелигенция, обяви професор Калин Янакиев.
Това, което е по-притеснително, е, че това се превръща в тенденция - разделението, отчуждението, недопускането на определени миряни, заяви главен асистент Атанас Славов.
Енориашът Ангел Трангьозов заяви, че е чул разговора на един от охранителите, който говорел по мобилния си телефон на руски и казал: Все прошло хорошо за ето благодарение Шаренковой и батюшка Филип, Горан Благоев пришел - мы его не пропустили.
Светлана Шаренкова е председателка на Форум "България-Русия", зам.-председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, член на ръководството на Всемирната асоциация на руската преса.
Известна е като съиздател на вестник "Земя" заедно с бившия шеф на Шесто управление на Държавна сигурност и бивш вицепрезидент на "Мултигруп" Димитър Иванов.

Няма коментари: