сряда, 26 септември 2012 г.

ГЕРБ печели бъдещи избори с 27,3% пред БСП 16,4%. Гаргамел Костов остава извън Народното събрание

00x402

ГЕРБ печели 27,3% вот, а БСП - 16,4%, ако изборите бяха днес, показва проучване на Института за социални изследвания и маркетинг, оглавяван от Мира Радева.

Премиерът Бойко Борисов се радва на подкрепата на 39% от българите, макар да е загубил 7% доверие от юни до днес. Лидерът на БСП Сергей Станишев харесват 15% от българите, показва проучването. Той се ползва с доверие по-малко от това на министрите от кабинета.

"България на гражданите" е трета политическа сила с 6,4% вот, а лидерът й Меглена Кунева печели 24% доверие.

На четвърта позиция се нарежда ДПС с 4,8% симпатизанти. "Атака" е пета на значинелна дистанция с подкрепа от 1,8%. Резултатът на СДС е близък до този на "Атака" - 1,5%. ДСБ, НДСВ, и ВМРО печелят между 0,4 и 0,7% подкрепа.

Социолозите са тествали и дяловете на твърдите и периферните симпатизанти на отделните партии. Данните показват, че твърдите привърженици на ГЕРБ - 19,3%, са двойно повече от тези на БСП - 10,1%. Периферията на ГЕРБ е 17,5%, а на БСП - 11,9%.
"България на гражданите" има 2,9% твърда подкрепа и 16,8% периферна, показва още проучването.

ГЕРБ да получат втори мандат искат 24% от българите, а 28% - партията на Борисов да ни управлява, но в широка коалиция. Трета група сред анкетираните - 27% пък смятат, че трябва да ни управлява широка коалиция, но без участието на ГЕРБ.
Към момента 58% са неудовлетворени от управлението на ГЕРБ в по-малка или в по-висока степен, докато 35% са на обратния полюс. В последната група 5% са непоколебими фенове на управляващите.

Всеки 7-и българин очаква положението в държавата да се подобри. Песимистите намаляват, твърдят изследователите.

64% от анкетираните смятат, че правителството днес облагодетелства бизнес монополи, които са близки до властта, а други 22% - че бизнесът може да се развива в България в конкурентна среда.

Социолозите коментираха, че политическата опозиция в България е привидна. Над 3/4 от анкетираните (77%) смятат, че политиците работят за собствена изгода, а за над половината анкетирани в България няма политическа партия, която да изразява интересите им.

60% смятат, че изборите ще бъдат манипулирани, а 68% - че българските граждани не могат да влияят на властта и от тях нищо не зависи, показва проучването. Според Давид Кюранов от социологическата агенция единствено евроскептицизмът не надделява - 43% смятат, че получаваме повече плюсове от членството ни в ЕС, а 39% - че минусите са повече.

Хората предпочитат властта да мисли за търсене на инвестиции и създаване на работни места, отколкото "да ядем асфалт", коментираха социолозите.
Любопитен дял от проучването са рейтингите на политиците. Лидер в челната десетка на политиците е президентът Родсен Плевнелие с 47% доверие. Следва го на втора позиция еврокомисарката Кристалина Георгиева с 46,9% резултат, но загуба от 6% за три месеца.

Няма коментари: