неделя, 10 февруари 2013 г.

Войни на бъдещето през погледа на списанието “Популярна механика” от 1921 година

1921а

 

Военни самолети и гигантски подводници и беззащитни под натиска на техните оръжия търговски пътища и градове. След края на Първата световна война,  светът е имал предчувствие, че следващата война ще бъде по-ужасно клане . Тези страшни прогнози не успяха да предотвратят новия световен конфликт, но успяха с голяма точност да предскажат доминацията на ВМС и ВВС в бъдещата война. Светът, а заедно с него на войната от началото на ХХ век се променя с тревожна скорост. Тази тенденция ни засяга дори и днес в епохата на напреднал научен и технологичен напредък. Англо-бурската война и Руско-японската война беше може би последния конфликт преди преминаването към военни моторизирани формации. Само след 10-15 години на бойното поле се появяват танкове и самолети, а окопите бяха пълни с иприт. След Първата световна война се разбра, че военните ще продължат да произвеждат машини за разрушаване с още по-бързи темпове.

Все още не заглъхнал екотът от битките и вече експерти и инженери започват да правят прогнози как ще изглежда следващия конфликт. Те са предсказали, че самолети и подводници ще доминират само след 10-20 години, а класическата пехота ще остане в миналото. Войната все повече ще се превръща във сблъсък между механизми и технологии.

Този свят, точно описан през 1920 година, можем да видим днес. Търговското ембарго, бомбардировките, пета колона в страната на врага и медийната поддръжка са се превърнали нещо задължително от арсенала на военните. Още през 1920 година се казва, че победителят във войната сега ще бъде този, който разполага с по-добра технология, а не този, който може да мобилизира "100 милиона мъже." Някои може да каже, че се преувеличава, но днес например  60 милионна Англия в продължение на шест месеца може да постави на колене 1,5 млрд. Китай  просто като организира пиратска блокада на проливите и водите около Филипините. Възможно е в подобни войни, в които ще има и печеливши и губещи, да не загине нито един войник.

"Война на войната", "унищожаване на милитаризма", "последната война" и други лозунги, които хипнотизираха масите на всички страни, лозунги в които хората искрено са вярвали, къде са те сега? Има ли и най-малко съмнение, че нито Първата световна, нито Втората световна, нито победата в Студената война не поставиха точка на въоръжените конфликти. Цинизмът достига до там, че вече политическите сили в демократичните държави не работят за да избегнат войната, а само как да я регулират и канализират в желано направление. Войната става постоянна част от нашия живот, подводниците, самолетите, роботизираните машини, спътниците, я водят 24 в денонощието, 7 дена от седмицата, месец след месец, година след година. В същото време средствата за масова информация ни заливат с аргументи и контрааргументи, но никакъв случай не поставят под въпрос самия характер и необходимостта от тази перманентна война.

 

Живеем в свят предсказан през 1921 година.

1921g

1921-1925

1921-1923

 

1919b

19212

Няма коментари: