неделя, 7 април 2013 г.

Какво каза Антонио Лопес, генералният секретар на ЕНП за Бойко Борисов и ГЕРБ: “Познавам достатъчно добре Бойко Борисов, за да знам, че той е държавник! Вярваме в България. В Европа вярваме в ГЕРБ!”

640x480_1365258553

Госпожи и господа, приятели и приятелки, добър ден (на български език) 

За мен е чест да бъда сред толкова много приятели на Европейската народна партия и на нашата братска партия от България – ГЕРБ.

Скъпи приятелки, скъпи приятели,

две думи бележат критичните моменти, които преживяват Европа и светът - усилие и доверие.

Вие, приятелки и приятели от ГЕРБ, имате толкова важна роля за стабилността на страната, защото ГЕРБ е партията на доверието.

Доверието, обаче, е колкото определящо, толкова и крехко - нужни са години, за да бъде изградено и секунди, за да бъде унищожено.

Казано по друг начин: това, което ГЕРБ съгради с усилия, с план за бъдещето, с решителност и с търпение, бързо може да бъде сринато от опортюнистични партии, поставящи собствените си амбиции пред приемствеността и доверието на избирателите.

На този етап от политическата ми кариера знам добре разликата между един опортюнистичен политик и един държавник. И познавам достатъчно добре Бойко Борисов, за да знам, че той е държавник.

Разликата е, че докато опортюнистичният политик мисли изключително и само за следващите избори, държавникът мисли за доброто на идните поколения негови съграждани, мисли за бъдещето.

Точно това направи ГЕРБ в управлението, начело с нашия добър приятел Бойко Борисов.
С политическа воля и държавническо съзнание, основано на политическа мъдрост, правителството на Бойко Борисов превърна България в разумен и предсказуем партньор в Европа.

В доверен партньор.

Това е триумф не само за един човек, не само за една партия, а за цяла една страна.

По време на настоящата икономическа и финансова криза ГЕРБ съумя, не без усилие, да постави България на пътя на стабилността.

В политическо отношение бяха избегнати популистките залитания на нови партии, тъй като ГЕРБ съумя да отговори мъдро и решително на тревогите и безпокойствата на гражданите. Безпокойства, които в други държави не намират същия последователен отговор.

В икономическо отношение бяха направени големи усилия за контрола и управлението на публичните разходи.

В резултат от възстановяването на вътрешното и външното доверие, България е една от малкото европейски страни, получили по-висок рейтинг от международните рейтингови агенции.

Както знаете, Европейската народна партия, по своите размери и влияние, днес е най-значимата политическа организация в цяла Европа.

Едно голямо семейство от партии, ангажирани с дясноцентристките идеи, защитата на свободата, социалната пазарна икономика и социалното съзнание, присъщо на нашия континент.

Смятам, че на никого не убягва значението, което партия като ЕНП има в настоящия момент. Пресечна точка, общност на ценности и, следователно, на вдъхновение, което е така необходимо в момент от решително значение за европейския проект.

С гордост мога да заявя, че ГЕРБ има съществена роля в Европейската народна партия.

Като други братски партии от ЕНП в други европейски страни, ГЕРБ разкри неистинността на подклажданата от социалистите дилема между строги икономически мерки и растеж.

Именно от тях, социалистите, които не са нито едното нито другото: нито са икономически строги, нито са способни да създадат условия за растеж.

Като всички партии от ЕНП, като всички разумни и отговорни европейски правителства, ГЕРБ разбра, че не може да има икономически растеж без финансова дисциплина.

Пътят, който ГЕРБ начерта в България, е правилният път: пътят на социалната, икономическата и политическата стабилизация на страната.

ГЕРБ е ангажирана със създаването на заетост и растеж, и това е пътят, който поемаме заедно.

Бих искал специално да откроя две големи постижения на ГЕРБ начело на управлението в България: доброто управление на европейските средства за солидарност и ефективната борба срещу корупцията и организираната престъпност.

Ако се обърнем към историята, ще видим, както всички знаете, разрушителните за страната последици от 45-годишната комунистическа диктатура и почти 20-годишния бавен и труден преход.

Историята в страната е оставила дълбоки следи,
България е трябвало да върви с решителна стъпка, за да не изпусне европейския влак.
Но днес можем да кажем, че благодарение на управлението на ГЕРБ България съумя да остане на висотата на историята.

Правилното управление на европейските средства за солидарност позволи на регионите, институциите и предприятията в България да влязат в крак с времето и да погледнат към бъдещето, получавайки и усвоявайки повече европейски средства от когато и да било, включително в аграрния сектор.

Благодарение на управлението на правителството на ГЕРБ цифрата продължава да расте.

ГЕРБ успя да използва ефективно тези средства за създаването на заетост, за създаването и устойчивото развитие на малки и средни предприятия, осигуряващи в най-голяма степен работни места и растеж.
ГЕРБ успя да направи така, че средствата от фондовете да не бъдат, както казваме в Испания, „хляб за днес и глад за утре", а истинска инвестиция с бъдеще.

Доброто управление отваря вратите пред България за договаряне на нови средства при отлични условия.

В резултат от настоящите преговори, водени разумно и уверено от правителството на ГЕРБ, България ще бъде най-големият нетен реципиент на средства.

Това, скъпи приятелки и скъпи приятели, нито става за един ден, нито се постига самостоятелно.

Всички знаем колко тежки са преговорите в Европа, където интересите, съвсем естествено, са много. Примерите, които дадох са само награда за добре свършената работа и за усилията, положени от правителството на ГЕРБ.

Вече споменах борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

В тази област множество международни организации като Интерпол или Европол похвалиха борбата, която българските власти водят с престъпността, трафика на наркотици и киберпрестъпленията.

Заздрави се също така сътрудничеството с други държави членки на Европейския съюз, засили се обмяната на информация и координацията на полицейските действия, каквито са случаите с Италия или Испания.

Скъпи приятелки, скъпи приятели,

днес България е страна, която заслужава признанието на европейски политици и управляващи.

Днес България е по-сигурна страна.

Днес България е надеждна и предсказуема страна, стабилен партньор в рамките на Европейския съюз.

След хаоса, корупцията и неефективността на нейните опоненти, ГЕРБ съумя да изгради една страна, бележеща растеж.

Страната, която заслужават милиони българи, вярващи в своето бъдеще в Европейския съюз.

Европейците се чувстваме горди от постигнатия огромен напредък.

Знам, че българите също се чувстват горди от целия този път, изминат с усилията на всички и очертан от ГЕРБ и неговите лидери.

Днес България има бъдеще.

Днес България е във вагона с партньори от Европейския съюз по свое право.
Днес България има своето значимо място в Европейския съюз повече от когато и да било.
Знам, че ще съумеете да оцените огромните постижения на ГЕРБ начело на страната.
И знам, че ще й дадете абсолютно мнозинство на следващите избори, за да не изпусне България отново влака на историята.
Солидно мнозинство, за да може България да продължи по пътя на икономическото и социалното развитие.
България има среща с историята.
ГЕРБ ще съумее да постави България в сърцето на Европа.
Вярваме в България. В Европа вярваме в ГЕРБ!

Благодаря! Късмет и кураж!"

Няма коментари: