четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Англичанка събра "Най-доброто от България" в приложение за iPad

Д-р Барбара Пейдж-Робъртс, консултант по международен маркетинг, британска гражданка, живееща в България от години, представи снощи пред политици, бизнесмени и дипломати най-новото приложение за айпад THE BEST OF BULGARIA ("Най-доброто от България").

Сред гостите бяха посланикът на Великобритания г-н Джонатан Алън, заместник-министърът на икономиката и енергетиката г-н Бранимир Ботев, председателят на Атлантическия клуб г-н Соломон Паси, множество представители на туристическия бизнес, както и на британската общност в София. В продължение на две години д-р Робъртс и ръководеният от нея екип от български дизайнери, фотографи, автори, уеб девелопъри, редактори, разработва уникален и престижен продукт, чиято цел е да стимулира гордост и любов към България.

THE BEST OF BULGARIA е първото от поредица приложения на български и на английски език, създадени за хора, които се интересуват от България, от хора, които ОБИЧАТ България.

Най-доброто от България е представено предимно чрез фотографии с изключително качество и кратък текст. В приложението са събрани 420 авторски снимки, направени от 52-ма фотографи в 80 градове и села на страната и подредени в 15 категории, които илюстрират причините, поради които обичаме България. Специален раздел представя и 18 българи, чиито постижения в различни области на науката, спорта, културата и обществения живот са повод да се гордеем. Сред тях са Карл Джераси, Джон Атанасов, Ирина Бокова, Елиас Канети, Теодосий Спасов, Йордан Йовчев, Ралица Василева.

„Създадох проекта, защото аз обичам България", споделя д-р Барбара Пейдж-Робъртс и добавя: „Много бих искала чрез него да насърчим младите българи, които живеят в България или в чужбина, да мислят позитивно за родината си и за постиженията на нейния народ. И още - ако сте българи, живеещи в чужбина, и искате да се похвалите със страната си на своите приятели, или пък да разкажете на децата си за тази страна и нейния народ, или сте гости на България и искате да я опознаете по-добре, или пък просто имате желание да научитe повече за България - приложенията THE BEST OF BULGARIA са за вас."

На 18 октомври в Брюксел д-р Барбара Пейдж-Робъртс ще представи проекта в рамките на Деня на добрата новина - България, целта на който е да покаже, че има и добри новини, свързани с България. Организатор на събитието е група неправителствени организации с координатор Бриджит Чернота, ръководител на Европейската комисия в България до приемането ни в Европейския съюз през 2007 г.

Демонстрационната версия на приложението вече набира популярност в интернет, като интересът към него е както от страната, така и от чужбина. Според статистиката 27% от изтеглените продукти са от България, 20% от САЩ, 17% от Русия, 18% от различни европейски държави. До края на октомври пълната версия на приложението ще се предлага в електронния магазин за приложения на Apple. Предвижда се да бъдат пуснати и версии за iPhone и Android.

Няма коментари: