понеделник, 27 януари 2014 г.

От Майдана: организация, дисциплина и воля за победа

Това което е най-впечатляващото от украинските събития е начинът, по който бунтовниците се организират в малки паравоенни структури със съответната логистика, медицинско обслужване и комуникация. Вторият момент, който заслужава възхищение е инженерния подход при изграждането на укрепленията – барикадите са подсилени, стените са двойни. Между първата и втората линия на отбраната има готовност при евентуален пробив на милицията да бъдат запалени вече подготвени и предварително залети с коктейл Молотов автомобилни гуми.

Цялата тази добра организация, очевидно заимствана от армията, показва че опозицията разполага с достатъчно хора с военно организационни и инженерни способности. Резултатите не закъсняха.

Вчера милицията беше публично унижена. Разузнаването на бунтовниците открива, че в сградата на Украинския център , разположена зад Европейския площад и следователно зад линиите и барикадите, тайно са се промъкнали около 300 военнослужещи от вътрешните войски и няколко служители на " Беркут " . В случай на нападение, тази част е трябвало да удари в гръб протестиращите. Около хиляда бойци от бунтовниците щурмуват сградата. Започва истинско сражение вътре в залата, което продължава около час. Милицията капитулира и безславно е пропусната да се изтегли през коридор осигурен и от протестиращите.

Отрядите на паравоенните структури са все по забележими.

8940345_original

Всеки отряд разполага със собствена логистика и медицинско осигуряване.

8939918_original

Коридорът на срама, по който беше принудена да мине разбитата милиция от Украинския дом.

8937511_original

8936747_original

8939315_original

8940708_original

8940146_original

Снимки: Ройтерс

Няма коментари: