понеделник, 3 март 2014 г.

Готово ли е военно НАТО да удари Русия? Самолетоносачът “Джордж Буш” навлезе в Егейско море. Крим попада в обсега на самолетите му

На 27 февруари бойната група на най-модерният самолетоносач на САЩ(CVN 77) премина през Гибралтар.

USS-George-H-W-Bush-03-2014

Снимка, U.S. Navy photo by Lt. Juan David Guerra

Има девет ескадрили на борда на Буш. Четири бойни ескадрили – две с F/A-18E/F Super Hornet и две с по-стария модел F/A-18C Хорнет . Точният брой  самолети във всяка ескадрила варира , но обикновено е между 12 и 14 за Super Hornet и 10 и 12 за Хорнетс или общо около 52 бойни машини.  

Буш също има ескадрила от четири EA- 6B Prowler за електронна война и друга ескадрила с четири самолета за ранно предупреждение E - 2C Hawkeye , две ескадрили хеликоптери Seahawk  - с 10 до 11 “птички” всяка и два C - 2 транспортни самолети .

Ударната морска група на самолетоносачът включва освен това разрушители USS Truxtun и USS Рузвелт и крайцер Philippine Sea. Взети заедно, трите бойни кораби имат пакет от около 300 ракети с далечен обсег във въздуха, ракети за поразяване на земни цели и крилати ракети .

Всяка група на американски самолетоносач има най-малко една една ядрена подводница в състава си. Колко ядрени подводници придружават Джордж Буш е секретна информация.

Два други американски разрушителя са в Средиземно море , работещи независимо един от друг и от основната група кораби. Това са USS Арли Бърк и USS Доналд Кук и двата са базирани в Испания за противоракетната отбрана .

В момента в Черно море Военноморските сили на САЩ имат най-малко два кораба USS Truxtun, USS Roosevelt, а крайцерът USS Philippine Sea в момента, в който четете това е преминал вече през Босфора.

Освен това от 12 февруари, фрегатата USS Taylor е турското пристанище Самсун придружена от комадния корав за електронна война  USS Mount Whitney.

В края на февруари , амфибийната група на USS Bataan  пристигна край бреговете на Испания за осем месечно разгръщане. Батаан е носител на хеликоптери способни да транспортират 2400 морски пехотинци от 22-ра десантна дивизия, които са на борда му . Група Батаан включва и разрушителите USS Gunston и USS Mesa Verde.

uss_bataan

USS Bataan

Над 3300 войници от 173-та въздушнодесантна бригада на армията са в базата във Виченца , Италия, и могат да бъдат задвижени много бързо със самолети C -17 и C - 130. И винаги имаме разбира се 82- въздушнодесантна дивизия във Форт Браг , Северна Каролина. Известната 82ра поддържа непрекъсната бойна готовност и във срок от 48 часа може да бъде прехвърлена навсякъде по света. ВВС също има значително присъствие в Европа с големите си сили  базирани в Италия , Германия и Великобритания - три ескадрили F - 15 в Lakenheath близо Съфолк , Англия, две ескадрили F - 16 в Авиано Air Force Base в Италия, една ескадрила F -16 в Германия. ВВС има транспортни самолети в Рамщайн Air Force Base, Spangdahlem и Щутгарт в Германия.

На последно място, ВВС наскоро изпрати четири F-15 за Литва като част от въртящ се въздушен патрул на НАТО за Балтийско море. И отново, това не е изчерпателен списък. Но това са американските кораби , самолети и войници , които са достатъчно близо и достатъчно гъвкави , за да отидат в Украйна бързо.

Руските сили в Крим са на брой най-малко 15 000 войници . В случай на по-широка война в източната част на Украйна , Кремъл може да изпрати десетки хиляди. Една самолетоночасна група на САЩ в Средиземно море и няколко хиляди морски пехотинци няма да ги спрат … и Путин знае това.

Няма коментари: