вторник, 2 декември 2014 г.

Лъжите на Путин за провала на Южен поток или как руският президент не може да направи разлика между 400 милиона и 80 милиона, но знае, че България му е виновна

1349335687_k7tlkntxs1fo"Ако България е лишена от възможност да се държи като суверенна държава, то тогава поне да поискат пари от Еврокомисията за пропуснатите ползи, защото само преките приходи в българския бюджет от транзита биха били не по-малко от 400 милиона евро годишно."

Владимир Путин, Истамбул

Путин лъже. Първо руснаците ни казваха, че за да се изплати нашата вноска в газопровода Южен поток ще е необходимо транзитната такса в продължение на 25-30 години да да се използва за плащане на кредитите по строителството. Днес той заяви, че България загубила печалба от 400 милиона евро годишно след провала на руския проект.

Какво ни показва аритметиката?

Според путиновата сметка за 25 години по 400 милиона евро сме щели да получим 10 милиарда евро транзитна такса.

Според официалните разчети, цената на българския участък е 4 млрд. евро и България има 50% дял е т.е. 2 млрд евро. Ако го изплащаме за 25 години с транзитните такси следователно годишната транзитна такса е 80 милиона евро годишно, а не 400 милиона като твърди Путин.
Ако Путин е прав и наистина е 400 милиона евро, нашият участък би трябвало да се изплати само за 5 години, а през останалите 20 години руснаците да откраднат от нас 8 МИЛИАРДА евро.

Въпросът е кога лъже Путин? Когато казва че годишната транзитна такса ще е 400 милиона евро или когато в сметките за изплащането е предвидено 80 милиона евро годишно. Или пък когато е надул цената на нашият дял до 2 млрд евро?

Най-вероятно Путин лъже и в трите случая.

Няма коментари: