вторник, 27 февруари 2007 г.

Социалното осигуряване в САЩ. Всички са доволни в една либерална система.

Американците нямат "социално осигуряване" в европейския смисъл на думата и са много прави. Конкуриращи се частни застраховки покриват разходите им за здраве и изплащат пенсийте. Те имат същите привилегии и услуги както в ЕС, но им струват много по-малко.
В САЩ всеки работник може да си открие спестовна сметка за здраве, която е освободена от данъци. В тази сметка предприятието, което го е наело внася опрделена сума - например 2 000$ всяка година. Тази сметка се управлява от частна застрахователна компания с нормални търговски права от типа MCO, Managed Care Organization ( която в България, ако това съществуваше, би могло да се котира и на Борсата).

Американската система за здравно осигуряване много ясно разделя различните типове здравни застраховки:

-- текущите здравни разходи са финасирани от застраховки в конкуренция една с друга, с които клиента сключва модулни договори, съгласно желанието си. Всичко това на практика се реализира в Здравна спестовна сметка финансирана от работника и работодателя.

-- незадължителните здравни разходи са финансирани от самите американци, които могат да доплащат остатъка непокрит от Здравната спестовна сметка.

-- разходите по тежки и непредвидими болести се покриват от една друга застраховка, която в Северна Америка наричат -catastrophe.

Хората, които нямат възможността да сключат застраховка Здраве чрез работодател, могат да се застраховат индивидуално чрез Managed Care Organization .

Kакто виждаме американците плащат своята собствена здравна осигуровка и знаят във всеки момент с какво разполагат. Те не са съгласни да наливат пари в общия социалистически казан и да финансират една, по европейски безотговорна система. В същото време тази организация е по-човечна от европейския и събрат:

-- здравните разходи на хората над 65 години се покриват от цялото общество, от Medicare чрез една аналогочна на МСО система.



-- здравните разходи на инвалидите и маргиналите са покрити от данъците чрез Medicaid


Цената на Здравното осигуряване за американците е средно 5 000$ годишно, разпределена наполвина върху работодателя чрез МСО и другата полвина върху работника идваща от заплатата му. Същата цифра , средно за ЕС е 7 000$. Нашата европейска система е близо 50% по-скъпа от американската, която е базирана на частни осигуровки и използва принципа на конкуренцията.

Ето и някои основни понятия:

РРО или Preferred Providers Organizations са частни застрахователни компании, които осигуряват работника чрез предприятието в което той работи. Работника има право да консултира само лекари и лечебни заведения одобрени от застрахователя.
НМО или Health Maintenance Organizations, групира в едно застраховател и довставчик на здравни услуги. Има три модела за функционирането и:

-Staff Model - здравните екипи са директно наети и плащани от НМО. Екипите лекуват само клиенти на тяхната компания.

- Group Model- екипите са плащани според броя на пациентите осигурен от застрахователя.

-l'IPA или Independant Practice Association - независими от застрахователя екипи са плащани за да предоставят здравни услуги на клиентите.

НМО са модуларни и еволютивни както и всяка МСО. 30% от американците са клиенти на НМО.

МСО имат и недостатъци - те се предлагат най-вече чрез фирмата работодател и не позволяват управление на капитала и риска от застрахования.
timber

Няма коментари: