понеделник, 9 април 2007 г.

Проказата на пораженството.




На пръв поглед през изминалите две седмици не се случи нищо особено. Празнувахме Великден, времето беше хубаво и предразполагащо към прекомерна консумация;-). В света , освен поредните жертви в Ирак, дрязгите в ЕС и дуенето на Путин, като че ли всичко беше замряло.

На фона на това затишие се случиха три събития, чието значение не беше глобално, но те бяха достатъчно показателни за желанието на някои да върнат нещата назад.

Първото от тези събития, беше залавянето на 15те британски моряци от Иранските въоръжени сили, без оказването и на най-малка съпротива. По-късно, вече помилвани от иранският президент, след поредица от унизителни и противоречащи си изявления, моряците получиха благословията на Британския военен министър социалист да публикуват и свободно продават разказите за преживяванията в ирански плен.

Второто събитие беше посещението на US House Speaker, Нанси Пелози, в Близкия изток. Това посещение напълно противоречи на политиката водена от американската администрация. Госпожа Пелози най-брутално се набърка в неща извън нейната компетентност и показа неуважение към принципа на разделеност на властите. С ислямска забрадка на главата, тя легитимира сирийския режим и провали усилията за изолирането му. И като капак , в Египет си организира среща с лидера и представители на ислямистката организация Мюсюлмански братя.

Третото събитие, беше, че и Израел започва да следва политиката на повечето западни правителства и да преговаря с терористите взели заложници и да им плаща. Както изглежда един лист за освобождаване на затворници от Хамас е бил приет от израелците, като срещу това те се надяват на освобождаването на ефрейтор Шалит.Да си припомним , че залавянето на ефрейтора миналата година, предизвика военна операция на израелската армия в Ливан. Да се чуди и мае човек за какво е бил всичкия този цирк . Израелците би трябвало най-добре да знаят, че преговорите с терористи и задоволяването на условията поставяни от тях, водят само до допълнително изнудване и нови заложници, както и събитията в Афганистан го показват.

Пак да повторя - не смятам, че тези три случая изчерпват новините през изминалите две седмици. Дори мога да посоча и пример, който е в съвсем друга насока – Ангела Меркел и отказа и да се остави да бъде манипулирана от палестинците по време на посещението и в Близкия изток.И въпреки това , струва ми се, че в западните страни , които до сега бяха най-последователни в борбата си срещу тероризма, се появява нова тенденция.

Ясно се забелязва имперското желание за край на враждебността, за връщане на световните дела към времето от преди 11.09., за отхвърляне като лош кошмар на всичките тези войни през последните 5 години, желания за края на атентатите и насилието. Всичко това са безпочвени фантазии и носталгия по една отминала епоха, в която социализма, мултикултурализма и толерантността, все още не бяха катастрофирали така тежко. Сега застъпниците им са си намерили ново поле за изява – пораженството, което проповядват открито и на висок глас, използвайки страха, умората на обществото , което сами манипулираха и направиха беззъбо и неспособно да се защити.

Няма коментари: