понеделник, 9 април 2007 г.

И Галилео с проблеми. Да му мисли европейският данъкоплатец.

11 Април, 2007


След провала на Лисабонската стратегия за превръщането на ЕС в най-голямата световна научна и технологична сила , последваха и тежките финансови проблеми на Еърбъс, в който държавите собственици на компанията бяха принудени да налеят за пореден път около 100 милиарда $. Причината за тази финансова и управленска катастрофа на компанията е грандоманския проект за А380.
И за да се потвърди правилото, че няма две без три, сега и програмата Галилео е в затруднение. След първоначалния ентусиазъм , сега вече нещата не изглеждат така оптимистични и дори се говори за изоставяне на проекта за европейски конкурент на GPS. Дрязгите, както стана традиция в ЕС, са на национална основа. Монополистите държащи правата на GPS Европа, също правят възможното за провала на Галилео. Тази съпротива доведе до отлагането на пуска на системата от 2010 за 2014.
В момента, GPS доминацията на пазара, няма реална конкуренция. Посевместното използване на американския стандарт в армиите на НАТО, в автомобилната индустрия и информатиката , осигурява още много спокойни години пред него. Още повече, че Галилео не предлага никакви технически предимства или новости. Логичен е въпросът – Защо тогава той беше необходим? Струва ми се, че отново ЕС е сбъркал съперника си. Европа доставя една технология, с която не разполага на Русия и Китай (също участници в проекта). И всичко това се прави за една програма, която никога няма да достигне прецизността на GPS. В момента един Том том за автомобил струва 200Е и на тази цена Галилео никога няма да бъде рентабилна. Единственото разумно решение е замяната и с нещо ново, технически по-модерно и прецизно от това, което предлагат американците – иначе провалът е неизбежен. За пример : А300 на Еърбъс срещу В737 на Боинг.

Перманентните кризи във всички амбициозни европейски проекти, които трябваше да станат конкуренти на американските технологии, се превръщат в илюстрация на индустриалната, финансова и политическа криза в една Европа неспособна да се обедини. Проблемите са и доказателство за това, че политическия избор , направен за да подпомогне постигането на краткосрочни партийно национални цели, в дългосрочен план превръщат дори и добрите проекти в неефективни, губещи дотирани от европейския данъкоплатец провали.

еCp

Няма коментари: