сряда, 25 април 2007 г.

След Буш, и Саркози ултимативно поиска освобождаването на сестрите.


Преди 15тина минути по TF1, привърши интервюто на кандидата за президент на Франция, Никола Саркози. И от сега да ви кажа, ако този спечели, ЕС здраво ще се раздруса. Очертава се завой за цяла Европа. Още повече, че това съвпада с растящата популярност на Меркел в Германия и с резултатите от последните сондажи във Великобритания, които дават за пръв път от много години, около 10% преднина на консерваторите пред социалистите на Блеар. Пропускам детайлите в отговорите на кандидата и се спирам само на външната политика…и така, Саркози каза:

1. Турция не е европейска държава. Тя няма място в ЕС. Ако той спечели ще е против приемането на Турция. На Турция да се предложи роля в средиземноморската зона, но в никакъв случай пълноправно членство.

2. ЕС трябва да спре да се разширява. Или поне разширяването на ЮГ трябва да спре. Тук отново има предвид , вероятно Турция, но аз се питам дали не говори и за Албания, Сърбия и Македония, за които изглежда конюнктурата хич не е оптимистична. Тук си задавам въпроса, след като ЕС ще спре да се разширява към на „ЮГ” към Турция, дали пък Саркози не ни подготвя преориентация на европейското разширяване към Украйна, Белорусия, а защо не след време и към Русия. При всички случай това би било далеч по-логично от гледна точка на интересите на ЕС и на изградената вече културна идентичност на Съюза.

3. Саркози иска Европа на нациите, а не на бюрократите от Брюксел – не на европейска федерация.

4. Франция няма да прегласува на референдум Европейската конституция. Точка. Французите са гласували веднъж и не са клоуни да ги разиграват – това е мнението му.

5. Ако спечели ще води външна политика за защита на човешките права, като приоритетите на тази политика са:

- Либия, и по-специално Кадафи да не си прави никакви илюзии, че може да разиграва Европа. Френският Президент ще постави въпросът за освобождаването на българските медицински сестри в центъра на европейските преговори с Либия. Либия ако желае да развива отношенията си с ЕС трябва да освободи медиците. Проблемът с тях е нещо ужасно, на което трябва да се сложи край - това каза Саркози. Тук искам да добавя, че нямаше специален въпрос по темата от водещия журналист. Саркози започна да говори спонтанно и медиците попаднаха в темата.
- Недопустимо е Иран да се сдобие с атомно оръжие.
- Войната в Ирак беше грешка.
- Русия е частична демокрация и трябва да се види точно какво се случва в Чечения
- Китай трябва постепенно да се демократизира и да се откаже от политическите присъди.

След Буш, още един консерватор заема твърда позиция в защита на медицинските ни сестри. Остава ми да пожелая успех на сина на унгарския емигрант, напуснал родината си, бягайки от съветска окупация. Браво Саркози!


Римл@нин

Няма коментари: