петък, 8 юни 2007 г.

- Базите в Румъния ще превърнат САЩ в господар на Източна Европа

Базите в Румъния ще превърнат САЩ в господар на Източна Европа, Близкия изток и Закавказието, заяви в интервю за "Време новостей" генерал-лейтенант Алфред Гапоненко.

С какво са опасни за Русия военните бази на САЩ в Румъния?

На въпросите на "Время новостей" отговаря бившият командващ Южната група войски на Организацията на Варшавския договор, в който до разпускането му през 1991 г. членуваха България и Румъния, руският генерал-лейтенант Алфред Гапоненко.

Время Новостей /ВН/: Алфред Григориевич, според договора, подписан между САЩ и Румъния през 2005 г., Букурещ предоставя на САЩ базата на ВВС "Михаил Когълничану", полигона в Бабадаг, базите Смърдан и Чинку. Какво означава всичко това?

Алфред Гапоненко /АГ/: Американските въоръжени сили се изтеглят от Западна Европа, на първо място от Германия, и поемат курс на Изток. Най-големият от новите обекти ще бъде авиобазата "Михаил Когълничану", недалеч от румънското пристанище Констанца. Там ще бъдат създадени условия за разполагане на кораби на ВМС на САЩ. Оттук американските военни самолети без презареждане ще могат да достигат до всяка точка от т.нар. "дъга на нестабилността", простираща се, по оценки на Пентагона, през Близкия изток и Централна Азия. Най-интересното е, че САЩ вече имат военни бази в този регион - в Турция, Афганистан, Израел, Кувейт, Ирак, Киргизия. Така, че базите в Румъния могат да са предназначени и за други цели. Базата в Бабадаг е добре оборудван артилерийски полигон за подготовката на сухопътни войски. Всички тези обекти ще се превърнат в опорни пунктове на американската армия и ще и позволят да установи господство над Източна Европа, Близкия изток и Закавказието.

ВН: Какво е отношението на Русия към разполагането на базите в Румъния?

АГ: Отчитайки разполагането на елементи от американската противоракетна отбрана /ПРО/ в Полша и Чехия, се създава впечатление, че Вашингтон обкръжава Русия, максимално приближавайки своите мобилни военни групи до границите на ОНД. От военната база "Михаил Когълничану" може лесно да се нанасят въздушни удари, с кораби на ВМС на САЩ да се изпращат сухопътни войски за десанти в Закавказието, Украйна и черноморското крайбрежие на Русия. Не е изключено, че американските военни бази в Румъния ще изиграят своята роля за изтласкването на Черноморския флот от Севастопол. Нещо повече, създаването на американска военна инфраструктура в Румъния е нарушение на Основополагащия акт Русия-НАТО, подписан през 1997 г. Документът забранява постоянното разполагане на въоръжени сили на старите участници от НАТО на територията на новите членки на алианса, сред които е и Румъния.

ВН: Едно време петролните находища в района на Плоещ, Централна Румъния, се смятаха за изчерпани. Преди няколко години американските геолози откриха там втори петролен пласт, който обещава да превърне Румъния във втори Кувейт. Може би Вашингтон, укрепвайки присъствието си в Румъния, иска да установи контрол над румънския петрол?

АГ: Съвършено вярно. Американците се нуждаят от енергийни ресурси. Базите в Румъния ще позволят да се контролират не само петролните полета в Плоещ, но и петролните находища в Закавказието и Близкия изток. Това прилича на подготовка за водене на "суровинни войни", описани от фантастите. Склонен съм да мисля, че факторът "ислямски тероризъм" е само предлог за американците да постигнат собствените си цели, главната от които е осигуряването на влиянието на Вашингтон в страните от Източна Европа, Закавказието и Близкия изток. Разполагайки с база на брега на Черно море, Пентагонът получава възможност да контролира ситуацията в целия черноморски регион и особено проливите Босфор и Дарданели. Костанца също така е ключ и към Дунав, който може да се превърне в най-важната водна артерия за транспортирането на каспийски и румънски петрол за европейските страни.

Контролирайки Дунава - все едно, че контролираш Европа. БТА

Няма коментари: