понеделник, 27 август 2007 г.

Дебат с десет вековна давност. Европейци ли са турците?

Има ли място Tурция в Европа? Имали са претенции да бъдат европейци още през 10 – 11 век. В тази епоха им отговаряжа така: „Да, при условие, че приемат истинската религия ”. По това време, истинска религия за европейците е било християнството. Днес, вместо покръстване, искаме от тях да приемат европейската демокрация …., но дали това условие сега е по-изпълнимо от другото през 1100та година?

„ Кой мъдър и разумен не би признал предпазливостта, войнския дух и храбростта на турците? Можем да си представим ужаса на франкския народ, заплашен от техните стрели, както са били ужасени арабите, сарацините, арменците, сирийците и гърците. Но ако бъде Божията воля, те никога няма да бъдат равни на нас. Това не им пречи да казват, че истински рицари има само между тях и от расата на франките.

Ще кажа една истина, която никой няма да оспори: ако те станат адепти на вярата на Христос и на светото християнство; ако те приемат да се изповядват на единствения Господ и Светата тройца; ако с ясен разум, чистосърдечно приемат и повярват в Божия син роден от девствена майка, който е страдал и възкръснал от мъртвите на третия ден, и се е качил на небето пред очите на поклонниците си, изпратил утешението и опрощението на Светия дух, царуващ на Небето и на Земята … ако приемат това, тогава никой вече няма да мисли, че ги превъзхожда по сила, храброст и изкуство в боя”

Gesta Francorum et aliorum Hierosolimitanorum. (1095-1099). Ed. Arlеa, Paris 1998, 174 p., pp. 60-61

Превод: еСр

Няма коментари: