петък, 31 август 2007 г.

Франция в борбата срещу тероризма. НАТО е доволен

Проблемните отношения между Франция и НАТО изглежда остават в миналото. Резултатите от срещата Буш-Саркози започват да излизат на бял свят.

Франция изпраща допълнително 6 самолета Мираж-2000D в Таджикистан, които ще участват в бойните операции на НАТО в Афганистан. От Душанбе, следващият месец, самолетите ще бъдат преместени в Кандахар, където българският батальон участва в охраната на летището. Така, тези 6 Миража ще се присъединят към базираните вече там 6 самолета Рафал на френските ВВС. Увеличението на бойните ефективи е с 100%.

За другата база в Киргизстан, заминават два самолета цистерни C-135, който ще подсигуряват операциите. Към тях се присъединяват и два други френски транспортни самолета C-160 Transall, използвани за прехвърляне на войски, а общо персоналът за поддръжката на новите самолети се увеличава с 350 души.

Предвиденото от администрацията на Ширак, съкращение на специалните сили е ревизирано. Не само няма да има съкращение, но и френските командоси ще се увеличат с 150 души, които ще се присъединят към 201 афгански корпус и ще поемат специалните операции на корпуса от американските си колеги.

Освен това военноморската група на самолетоносача Шарл де Гол, ще се завърне в Персийския залив към края на годината и ще участва в поддръжката на операциите на афганистанския фронт. В момента в залива се намират две френски фрегати и един поддържащ кораб в състава на американската военноморска групировка. По време на предишната си мисия, самолетите Рафал на самолетоносача де Гол извършиха повече от 150 бойни полета в Афганистан, включително и с използване за пръв път на лазерно управляеми бомби американско производство.
Решението на Франция, за увеличаването на ангажимента си в Афганистан и разгръщането на новата авиогрупа в Кандахар се посреща с голямо одобрение от НАТО.

Няма коментари: