вторник, 4 декември 2007 г.

Резултатът от силното евро и слабия долар: Airbus мести производството в САЩ

Европейската самолетна компания Airbus обмисля да премести производството си на територията на САЩ, за да избегне финансовите затруднения заради силното евро, предаде АФП, цитирайки пресата в Германия.

По данни на немските издания, нов­ четвърти завод на самолетната компания ще бъде изграден в град Мобил, Алабама. Строителството на завода, според представител на Airbus, ще позволи на компанията да получи крупен договор с въоръжените сили на САЩ за производство на самолети­ цистерни. "В момента е невъзможно да подпишем такъв договор, защото сме европейска компания.

Ако стъпим в САЩ обаче, нещата ще се променят", е обяснил служителят.Преди няколко дни генералният директор на Airbus Томас Андърс обяви, че съществуването на компанията се е оказало под заплаха заради слабия долар. В момента основното предприятие на Airbus се намира в Европа и всички негови разходи са в евро.

Същевременно на световния пазар цената на самолетите е в долари, като в момента голямата разлика между европейската и щатската валута е значителна и това рефлектира върху разходите.Airbus вече строй завод в Китай, който ще бъде отворен през 2011 г.

Няма коментари: