неделя, 12 октомври 2008 г.

Криза - Опел, БМВ, Волво затварят заводи ... Кой е следващия?

Финансовата криза започва да се прехвърля в сектора на реалната икономика и както винаги първите, които започват да имат проблеми са автомобилостроителите. Във време на криза, хората спират да сменят автомобилите и търсят по-малки и нескъпи коли. Освен това банките силно намаляват кредитирането за покупка на  потребителски стоки.

Потвърждението за тежкото състояние  в реалния промишлен сектор дойде миналата седмица първо от Дженерал Мотърс, който преустанови производството на Опел във всичките си европейски заводи с изключение на един. Заводите на Опел затварят принудително от 20 октомври до 1 ноември. Единственото предприятие, което ще продължи да работи е  в Руселхайм, където се сглобява новия модел на компанията Opel Insignia. На 8 октомври беше съобщено, че заводът в Айзенах, в който работят 1900 човека и се произвежда новата Корса, също ще бъде затворен за три седмици. Друг завод на компанията, този в Бохум е затворе от 2 октомври. В него са ангажирани 5 000 работника, които произвеждат моделите Астра и Зафира, а също скоростни кутии, оси и др.

 

BMW съобщиха, че съкращават производството с 20 000 автомобила. От утре 13 октомври те спират завода в Лайпциг. Работниците са изпратени в принудителна отпуска. Продажбите на БМВ в последните три месеца са паднали с 15% в Европа и 30% в САЩ. Ръководството на концерна обяснява тези лоши резултати с факта, че банките не отпускат кредите на средната класа за закупуване на автомобил.

Шведският производител Volvo Cars от групата на Ford Motor Co., съкращава само през октомври над 3000 служители. В Швеция безработни остават 2700 души. Волво планира да свие разходите си с 662 милиона долара.

Но  медалът винаги има две страни. Ако нямате нужда от кредит и имате пари да платите в брой, кризата е най-доброто време за покупки. Автомобилните дилари могат да ви направят отстъпки до 25% от цените на някои модели. Идва време за купуване.

Technorati Tags:

Няма коментари: