събота, 15 ноември 2008 г.

Ще фалира ли Великобритания? Гордият Албион в свободно падане

Много трудно е да се разбере какво се случва с икономиката и финансите на Великобритания.  Всичко е анормално и странно и повечето сериозни анализатори са се отказали да правят прогнози.

Възможно е в близките месеци Великобритания просто да фалира подобно на Исландия. Капиталите масово напускат страната за да се скрият в САЩ, Япония или в евро зоната. Катастрофата е на хоризонта. Дори ако трябва да сме обективни това предкатострофично състояние продължи неочаквано дълго. Идва време за британските социалисти да платят сметката за политиката, която водят.

Всъщност фалитът на Великобритания е лесно предвидим ако разгледаме долните таблици.

М3 варира много силно от 1% до 18%, което показва липса на финансова култура в управляващите политици и управлението на централната банка:

1UKM394

М3 се увеличава все повече и повече от 2003 година - между 12 и 14%:

UKM302

Това увеличение на М3 се обяснява само отчасти с увеличаването на М1 с 12% средно от второто шестмесечие на 1995 г.

UKM195

Само за сравнение, в посочения период увеличението на М1 в САЩ е почти нулево.

Агрегатът М2-М1 е също увеличен и флуктуира между 15 и 20% (в САЩ е между 5 и 8%) от второто шестмесечие на 2006 г. Това означава, че семействата чувстват, че нещо не е наред и увеличават спестяванията си за да посрещнат бъдещи трудности:

UKM2M1

Тони Блеар е знаел, че ситуацията рязко ще се влоши и много умно напусна на 27 юни 2007 г. Обърнете внимание! Този ден е отбелязан с червена точка на графиките.

Ситуацията става все по-тежка през 2008 година с кръстосване на двете линии в графиката - на спестяванията и на наличностите:

UKM1M2M1

Трезора на предприятията и фирмите също нараства ненормално от 20 на 30%:

1UKM394

Всички тези графики са от Bank of England и показват, че монетарните агрегати нарастват много по-бързо от БНП, което пък означава, че "създаването" на пари във Великобритание е много голямо.

Цялата тази структура е много по-различна от тази в САЩ и ЕС, което показва наличието на фундаментално нарушаване на финансовото равновесие във Великобритания:

28 AM

В момента ситуацията е много тежка и далеч по-експлозивна отколкото през 1992, когато BoE не се поколеба да девалвира паунда. Финансовата криза може да се окаже фатална за системи подобни на британската.

С голяма сигурност може да се се твърди, че Албион ще бъде една от първите следващи жертви на националните фалите.

Няма коментари: