четвъртък, 12 февруари 2009 г.

Ципи Ливни, колежката на Путин спечели изборите в Израел

livnin  Кадима, партията на Ципи Ливни спечели изборите в Израел. Най-често тя е представяна от медиите като центристка формация – нещо подобно на ГЕРБ, но с израелски етикет. Кадима се появи след разцепление в Ликуд по настояване на Ариел Шарон.

Според френското издание на Faits & Documents (n° 263, 15 - 31 octobre 2008), родителите на Ципи Ливни са били бойци в Иргун, терористична ултранационалистична тайна милиция, която е отговорна за атентатите  срещу англичаните в края на четиридесетте години и по специално за атентата в хотел “Кинг Давид” преди създаването на държавата Израел през 1948 година.

В младостта си Ципи Ливни членува в Бетар, а след това постъпва в армията и започва кариера в Мосад. Според The Sunday Times, тя е придадена към специална “хомо” единица на израелското разузнаване, натоварена с елиминирането на ръководителите на ООП в Европа.

През 1999 година, вече работеща като адвокат, Ципи Ливни влиза в политиката като протеже на Ариел Шарон. През 2005 тя поема ръководството на Кадима, създадена след разделянето на Ликууд по решение на Ариел Шарон. През 2006 година при нападението на Ливан от Израел, тя е Министър на външните работи.

Биографията на Ливни е много подобна на  путиновата. Изглежда става модерно бивши ченгета да стават президенти и министър председатели. Остава да видим и доколко е полезно.

Technorati Tags: ,

Няма коментари: