петък, 3 април 2009 г.

Кармен Рейнхарт и Кен Рогофф за кризата

US_IMF_site_Kenneth_Rogoff_150_26sep01 Кармен Рейнхарт от Университета в Мериленд и Кен Рогофф от Харвард представиха нова версия на статията си за ефектите от системните кризи. Те изследват въздействието на всички основни банкови кризи от време на Великата депресия и периода след Втората световна война. Новата версия на статията включва кризте в Азия през 1990 година и в Аржентина през 2001 г.

Констатациите са, както следва. Банковата и финансова криза довежда до значителни и дългосрочни негативни последици за реалната икономика. Показателите на спад от връх до дъно са, както следва:

  Пазарните дялове падат до 55%, а спадът разтеглен до 3,5 години.  Цените за недвижимите имоти в реално изражение намаляват с 35% в продължение на шест години.  И в Япония по време на «загубените десетилетие на икономически растеж»  90те години и началото на 2000 г., цените на недвижимите имоти пропадат цели 17 години. Безработицата е нараства със 7  пункта и остава на това ниво в продължение на четири години.  Въпреки това, в развиващите се страни, на пазарът на труда е по-гъвкав и по-бързо се възстановява. БВП пада с 9% за две години.  Средната продължителност на нормалната рецесия е само една година, но кризите проучени от Reynhart и Rogoff, продължават два пъти повече време.   Сегашната криза ще доведе до много по-голяма роля на държавата в икономиката, за преразглеждане на нормативната система и значителни промени във финансовите пазари. Следователно, налице е значителен риск, че настоящата криза ще продължи повече от две години.

По този начин, проучванията на Rogoff и Reynhart  показват, че  възстановяване не трябва да се очаква до средата на 2010 (ако се счита за началото на кризата средата на 2008 г.).

Technorati Tags:

Няма коментари: