неделя, 29 март 2009 г.

Къде е роден Обама? Този въпрос става все по-деликатен

d5526604-ff45-415d-9509-dfcd611145fe_hmedium Барак Хюсеин Обама (BHO) продължава да влачи като верига след себе си въпроса дали е имал право да стане Президент на САЩ. Упорити хора настояват без умора да представи на американските граждани оригиналното си свидетелство за раждане. Те искат да видят къде е роден – в САЩ или не?

Въпреки, че тази полемика е меко казано конфиденциална и около нея не се шуми, тя осъществява непрекъснат и усилващ се натиск върху изпълнителната власт. Повечето известни журналисти не пишат по въпроса във вестниците си, но следят много отблизо и най-малките новини в аферата.

В една интересна статия публикувана в Family security matters, Paul Hollrah подхваща проблема от друга страна. Дали Обама е роден в Кения, Хавай или Марс не го интересува особено.

Журналистът твърди, че е достатъчно BHO да бъде разпитан за пътуването си в Индонезия и Пакистан през 1981 година. За това пътуване Обама мълчи в автобиографията си. Там то е пропуснато. За сметка на това, той говори за него по време на предизборната си кампания в Сан Франсиско през април 2008 за да докаже, че е кандидат реално познаващ външния свят.

Бил Бъртан (Bill Burton), говорителят на Обама потвърди, че настоящият Президент е бил в Пакистан и Индонезия през 1981 година в компанията на „един пакистански приятел”, Wahid Hamid. Според Бъртан, Обама е прекарал няколко дни в Карачи на гости на друг пакистански приятел - Mohammed Hasan Chandoo. BHO повече никога не споменава за това си пътуване …

Въпросът е следният : Какъв паспорт е използвал Барак Хюсеин Обама по време на това пътуване?

Три възможности:

  1. Британски паспорт, което доказва че е роден в Кения през 1961 година.
  2. Американски паспорт, като този използван от майка му по време на първото им пътуване в Индонезия през 1967 година.
  3. Индонезийски паспорт получен след осиновяването му от втория съпруг на майка му.

За пътуването си в Индонезия през 1981 година Обама без проблем е могъл да използва американския си паспорт. Тогава къде е проблема? Защо журналистът се е захванал да пише статия за тази история с едно банално пътуване в две страни?

Отговорът е много прост и убийствено конкретен:

Защото Барак Хюсеин Обама през 1981 година не би могъл да влезе с американски паспорт в Пакистан. През 1981 година американските граждани нямат право да влизат в Пакистан.

Следователно BHO е бил с британски или индонезийски паспорт, но не и с американски. И в двата случая той не отговаря на юридическите условия за да бъде Президент на САЩ, въпреки че е американски гражданин.

Technorati Tags: ,

Няма коментари: