понеделник, 18 май 2009 г.

Президентът на Украйна призова за демонтиране на комунистическите паметници

  090517162301_yush226b

Президентът на Украйна Владимир Ющенко в Деня на паметта на жертвите на политическите репресии, призова в страната да бъдат демонтирани всички комунистически паметници:

"Украйна е длъжна най-после да се очисти от символите на комунизма, който унищожи милиони невинни. ... това не е част от нашата история, както някои цинично казват, а част от комунистическата система. Комунистическите паметници са символ на убийства и съхраняването им е подигравка с паметта на загиналите."

По неговите думи през последните години са демонтирани над 400 паметника и са преименувани на 3000 топографски обекта, но според президента "до завършване на работата има още много време."

В България със същата острота трябва да се постави въпроса с паметниците на Съветската армия окупаторка на щиковете, на която ни беше внесен този чужд за българите строй. Дано и ние дочакаме български Президент да каже: " ... ... това не е част от нашата история, както някои цинично казват, а част от комунистическата система. Паметниците на съветската армия окупаторка са символ на убийства и съхраняването им е подигравка с паметта на загиналите след 9 септември 1944 година българи."

Няма коментари: