понеделник, 15 юни 2009 г.

Нов шамар за Русия – Белорусия и Узбекистан отказаха да подпишат договора за създаване на общи въоръжени сили

rtwБелорусия и Узбекистан не подписаха споразумението за създаването на колективните сили за бързо реагиране на CSTO (Interfax).  На срещата в Москва договорът одобриха само пет от седемте членове на организацията - Русия, Армения, Киргизстан, Казахстан и Таджикистан.

Нещо повече – белоруското министерство на външните работи е заявило, че счита за нелегитимно, всяко решение взето по силата на Договора за колективна сигурност без участието на някоя от страните членки : "Невъзможно е да се предприемат действия без консенсус от всички страни участницчки в CSTO ." - заяви на пресконференция секретарят на беларуските външно министерство Андрей Попов.

Белоруската делегация отказа да участва в Москва на срещата на високо равнище в резултат на „млечната война” с Русия. Минск обвинява Москва в икономическа дискриминация след като Путин наложи тежки мита на белоруските млечни и други хранителни продукти. Да припомним, че бандата управляваща в Кремъл искаше да изкупи белоруските млекопреработвателни заводи. Лукашенко не се съгласи и Путин започна да го изнудва.

 

Путинова Русия е непредвидима и несигурна държава без правила, която не изпълнява поетите ангажименти. На Русия не може да се разчита защото руската външна, а както виждаме в случая и икономическата и политика, зависят от капризите на един човек.

Пълното интервю с белоруския Президент може да прочетете тук:

Интервью Президента Беларуси руководителям российских печатных СМИ

Ето и някои много интересни моменти:

"Вот такой и такой губернатор сказал: "Путин заявил, если только купите, в том числе и белорусское, оторву голову". Конечно, губернатор боится. Говорит: "Мы с удовольствием возьмем это, но пусть нам хоть как-то отмашку, хоть устно пусть скажут". Так появились два приказа Минэкономразвития РФ, решение Правительства РФ и через (путинские) банки введено фактически - если вы захотите наше купить, то вам кредит не дадут в России. Вот и все. Вроде не запрещают: да, пожалуйста, везите, продавайте. Но нарушена вот эта схема - "беру в долг, покупаю и расплачиваюсь".

Няма коментари: