събота, 27 юни 2009 г.

Войната в Афганистан без грим

Два репортажа от бойните действия в Афганистан.

В първия, британските войници водят позиционна престрелка с талибаните. Под прикритие те чакат американските самолети да разчистят терена. Не след дълго един Ф-15 пристига, бомбардира и опасността е премахната.

Вторият репортаж е коренно различен. Отделение с осем войника от френската осма парашутна бригада изпълнява рутинна патрулна мисия. Очевидно никаква опасност не е очаквана защото с тях е журналист от френска телевизия. И изведнъж всичко се променя. Само след няколко секунди французите попадат в засада. Започва стрелба, във въздуха се разнасят команди и войнишки псувни, прибежки и търсене на укритие.  За щастие отделението разполага с гранатомет. След час и петнадесет минути, най-сетне американската кавалерия пристига - два хеликоптера разчистват терена и французите под въздушно прикритие бързо се изтеглят. Този път те имат късмет и жертви няма, но не винаги е така.

Това са двата основни сценария, по които протичат бойните действия в тази обречена война. Вторият е несравнимо по-опасен и много по-кървав, а първият води до постепенна загуба на инициативата от войските на НАТО. И в двата авиацията е жизнено необходима.

Няма коментари: