четвъртък, 16 юли 2009 г.

Загубите на НАТО в Афганистан се увеличават

troopsDM0803_468x432

От началото на операцията в Афганистан никога загубите в жива сила не са били толкова високи. През последните три седмици загинаха 46 войника на НАТО. От началото на годината жертвите са 201, а за цялата 2008 те бяха 294. Увеличението се обяснява основно с двете офанзиви на Атлантическия пакт, които са в ход на юг в провинция Хелмад. В първата са ангажирани основно британските сухопътни сили с подкрепа от френската авиация и артилерия и в нея участват над 3000 войника. Втората се провежда от американските войски с 4000 души пряко участващи в сраженията.

Западните войски бавно и методично напредват и изблъскват талибаните от провинцията. Това напредване е и причината за увеличения брой жертви. 80% от загубите са имено от бомби и капани поставени на места откъдето ислямистите са отстъпили и където войниците на НАТО са влезли.

Още три фактора се изтъкват като причина за увеличените загуби: свежи попълнения от бойци на Ал-Кайда неотдавна присъединили се към талибаните; недостатъчен опит на западните войски; страшната горещина това лято в Хелмад, която прави много трудни маневрите на тежко екипираните бойци.

Британците са най-засегнати. Те загубиха 15 войника от началото на месеца и 8 само за 24 часа през миналата седмица.

Още по темата:

Войната в Афганистан без грим

Няма коментари: