неделя, 6 декември 2009 г.

Защо Турция иска минарета в Швейцария? Ердоган дава отговор: “Джамиите са нашите казарми, минаретата са нашите байонети”

“Джамиите са нашите казарми, куполите им са нашите каски, минаретата са нашите байонети, вярващите са нашите войници.”

Ердоган, Министър председател на Турция, 1998 година

На 1 декември, турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган призова Швейцария да преразгледа решението за забрана на минаретата след като през уикенда 57% от гражданите на страната с референдум казаха "не" на минаретата. Ердоган заявил, че резултатът от неделното гласуване е проява на ислямофобия и "вълни на расизъм и краен национализъм, заливащи Европа"…."Наш дълг е... да посочим нуждата от преосмисляне на това решение и коригиране на грешката възможно най-скоро", заяви Ердоган в изказване пред парламента. …. "Тези прояви на шовинизъм трябва да бъдат преустановени", каза още той. … Гласуването, подчерта Ердоган, не само е "разтърсило ислямския свят, но и онези, които се страхуват от сблъсък на цивилизациите", и призова европейските страни и институции да действат срещу тази забрана, за да не попадне светът, и по-точно Европа, под напрежение.

Изглежда, че паметта на Ердоган е къса. Той много бързо е забравил думите си от 1998 година, които директно отговарят   на въпроса защо Турция иска минарета и джамии в Европа.

„На минутата, в която вие вкарате Турция в ЕС … това е голяма страна със 70 милиона население и над 100 милиона след 2025 година; това ще означава най-голямата държава в Съюза, защото Германия е 90 милиона, няма да има възможност да се изгради интегрирана Европа. / …/ Защото трябва да го признаем – има проблем в интеграцията на мюсюлманите, в основата на който е исляма. Да се отрича този проблем означава да се отрича реалността. Ако вие доведете тук 100 милиона турци мюсюлмани какво ще остане от нас?”

Никола Саркози, Президент на Франция

Няма коментари: