сряда, 24 февруари 2010 г.

Израел предупреди Гърция: Турция може да стане ядрена сила

iran-missile-3 Израелският премиер предупредил гръцкия си колега Георгиос Папандреу, че Турция също може да стане ядрена държава. Според израелските медии, състоялата се в Москва „случайна” среща между министър-председателя Бенямин Нетаняху и гръцкия министър-председател Георгиос Папандреу, Нетаняху казал, че ако Иран произведе ядрена бомба, тя ще провокира надпревара във въоръжаването в целия регион и след това Турция, също може да се превърне в ядрена сила. "Не само Турция, но и Саудитска Арабия искат ядрени оръжия. Мисля, че Гърция не е безразличена към процесите протичащи в региона" - заявил Нетаняху, гръцкият му колега.

А 16 февруари турският външен министър Ахмед Давутоглу, по време на посещение в Иран, заяви: "Ние искаме Близкия изток да бъде зона за развитие на икономическото сътрудничество и успешен политически диалог между културите и етнически групи. Този регион има нужда и от участието на Иран." (Заман, Турция)

В тази новина няма нищо чудно. Турция има капацитета да произведе самостоятелно ядрено оръжие. Още повече може да се предполага, че тя няма да тръгне от нулата, а ще използва трансфер на технологии от Иран и Пакистан.

Виж още:

Отношенията между Турция и Израел в криза заради телевизионен сериал на TRT1 “Айрилик”

Дилемата на Израел за Иран може да доведе до създаване на атомна бомба в Турция

Защо Турция иска минарета в Швейцария? Ердоган дава отговор: “Джамиите са нашите казарми, минаретата са нашите байонети”

Кризата между Турция и Израел се задълбочава. Ердоган заминава на официална визита в Иран

Данни от анкета показват, че в Турция 59% от турците са против свободата за не-мюсюлманите

Турски мечти за Кипър, Бургас и иракски земи

Турция вписва религиозната принадлежност на гражданите си в личните им документи

Арести на подготвящи преврат професори-атеисти в Турция

Турция провокира Гърция в Егейско море по време на Коледните празници

Според френски министър Турция наводнява Европа с нелегални имигранти

Няма коментари: