сряда, 5 май 2010 г.

От лидерите на политически партии, Костов е на второ място по популярност след Б. Борисов

 bojko_borisov_ivan_kostov

Всички разбраха, че Цветанов е надминал Борисов по популярност, но медиите ни спестиха един друг много по-интересен резултат от анкетата на МБМД:

Костов е втори по подкрепа политически лидер в България. Първи разбира се е „неотразимият” Бойко Борисов. Иван Костов, който получава в сондажите 14% одобрение, се нарежда пред Станишев с 13% одобрение, Мартин Димитров и Волен Сидеров с 12% и Яне Янев с 10%.

Класацията на доверието в политици и личности, в която не влизат министри показва, че водещата фигура е Бойко Борисов с 56%, следван от Георги Първанов с 40%, а лидерите от опозицията са доста назад - Сергей Станишев има 13%, а Ахмед Доган 7%.

Иван Костов печели 14%, а Волен Сидеров и Мартин Димитров са с по 12%. Яне Янев е малко по-назад от лидерите на Синята коалиция и Атака - с 10%.

Според изследваната динамика на доверието в политическите партии се вижда, че възторгът, с който ГЕРБ дойде на власт, започва да се изчерпва. През април доверието в управляващата партия е спаднало от 43% на 36%.
За сравнение доверието в БСП е намаляло от 12% на 11%.

Ако парламентарните избори са днес, 35,8% от хората биха гласували за ГЕРБ, а за Коалиция за България - 11%. Предпочитанията към ДПС са 5,5%, към Атака 2,8 %, за СДС биха гласували 1,8%, за РЗС 1,3%, за ДСБ 0,9%, за ВМРО 0,7%, за НДСВ 0,4%, а за друга партия - 1,4%.

Заявяващите, че не биха гласували, са 25,8%, показва още изследването на МБМД. „Продължава да има ГЕРБ и почти нищо друго", коментира Мира Янева.

Няма коментари: