вторник, 18 май 2010 г.

В Техеран Иран печели по точки срещу Израел. Бразилия, Турция и Иран подписаха споразумение за обмяна на уран

215209965 Йерусалим – в понеделник Израел изрази дълбоката си загриженост от "маневрите" на Иран. След подписването на споразумение за планиран обмен на уран с Бразилия и Турция, Израел се опасява, че тези две страни играят играта на Техеран.
"Иранците са манипулирали Турция и Бразилия," каза пред АФП висш израелски служител, който пожелал анонимност.

Той каза, че за Турция "не е много трудно да маневрира и се остави да бъде убедана, докато Бразилия със сигурност е действала с известна наивност". Отношенията между Израел и Турция се влошиха значително след войната в Газа в края на 2008, докато преди това двете страни се разглеждаха като стратегически съюзници.
"Иранците вече изиграха същата пиеса в миналото преструвайки се да приемат размяната на уран, за да се намали напрежението и рискът от международни санкции. След това отказаха да изпълнят поетите ангажименти." - заяви официално Израел.

Иран, Бразилия и Турция постигнаха в понеделник споразумение за проект по обмен на ниско обогатен уран от Иран срещу  високо обогатен уран за гориво обогатен до 20%. Размяната трябва да се проведе в Турция. Споразумението беше подписано в Техеран от външните министри на трите страни в присъствието на президентите Махмуд Ахмадинеджад и Луис Инасио Лула да Силва и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. На дипломатическия фронт, турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу веднага заяви, че санкциите срещу Иран вече не са необходими.  Още преди изявлението на ръководителя на турската дипломация, израелски официални лица признаха, че споразумението между трите страни "до голяма степен ще усложни нещата." … "Сега ще бъде много по-трудни за Съединените щати или за европейците да отхвърлят това споразумение, тъй като сега ще трябва да се изправят не само срещу Иран, но срещу възходящи сили като Бразилия и Турция, с които отношенията са много чувствителни ". Израелското обществено радио, позовавайки се на "високопоставени служители", каза, че инициативата на Иран, Бразилия и Турция "действително ще влоши проблема, като направи много по-трудно гласуването на санкции срещу Иран със застъпничество на САЩ и европейците. " "Ядрените съоръжения на Иран ще продължат да работят и Техеран ще продължи да развива програмата си за ядрени оръжия, като същевременно разработва нови съвременни ракети”, според изреалското национално радио.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху многократно призова за "парализиращи санкции" на международната общност и за ембарго върху вноса на ирански петрол, за да принуди Техеран да се откаже от ядрената си програма. Израелски представители и най-вече министърът на отбраната Ехуд Барак, не изключва възможността за израелски военни удари срещу ирански ядрени съоръжения. Въпреки това, повечето анализатори в Израел смятат, че такова нападение е малко вероятно в краткосрочен план.

Няма коментари: