понеделник, 15 ноември 2010 г.

Мнозинството от българите считат, че сътрудниците на ДС не заслужават награди

Българите не искат държавни награди за сътрудниците на репресивния апарат на комунистическия режим.

Това показват данните от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено между 3 и 10 ноември, съобщиха “Фокус”.
В началото на третото десетилетие на демократичните промени в България, социолозите регистрират единомислие сред гражданите в отношението им към бившите сътрудници на репресивния апарат на комунистическия режим.
58% от участниците в изследването не одобряват практиката да бъдат официално награждавани с медали и ордени от съвременна България лица, които са участвали в комунистическия режим. Почти пет пъти по-малко – 15%, са тези, които не виждат нищо лошо в това.
Против награждаването с държавни отличия на лица, свързани със структурите на бившата Държавна сигурност, по-често са мъжете, хората на възраст между 50 и 59 години, тези със средно и по-високо образование, живеещите в областните градове, симпатизантите на Синята коалиция, на "Атака" и ГЕРБ.
Няма социално-демографска група, в която одобрението на награждаването на бивши сътрудници на ДС да е по-високо от неодобрението. Дори симпатизантите на БСП не са единни по въпроса – 38% от тях оценяват като неправилно даването на държавни отличия на бивши агенти, а 35% го одобряват.

Няма коментари: