сряда, 30 март 2011 г.

Този път медийните гоцета си намериха майстора. Отнеха им “Труд” и “24 часа”

zx660y371_1013188На 5 март 2011 година, публикувахме: Под знамето на правилния бизнес в България, ГЕРБ трябва да мисли глобално, а да действа локално, където пише:

Разбира се някои от тези промени не се харесват на небизнесмените, но такива са правилата на играта. В момента правилният бизнес в България доминира над неправилния, а в политиката той все още не е достатъчно представен. Затова сега той купува медии, финансира журналисти, изгражда нова политическа и медийна структура. Създадоха се силни, невиждани до сега в България медийни лобита групиращи вестници и телевизии в подкрепа на ГЕРБ. Червените вестникарски бастиони Труд, 24 часа, Монитор паднаха и новите им собственици рязко ги преориентираха в подкрепа на Борисов. Талантливи и скъпо платени журналисти един след друг минават на страната на правилния бизнес и започват да пропагандират новата линия. Който не ги последва ще се маргинализира. Тази икономическа и медийна реформация върви с пълна пара.

Тези думи думи се потвърждават от случващото се в момента преструктуриране на медийното пространство. От една страна, очевидно въоръжен с финансов ресурс и талант, Бареков в тв7 продължава настъплението си и купува нови талантливи телевизионни журналисти, а от друга бившата ДС окончателно беше изритана от “Труд” и “24 часа”. Как е станало това? Ето развитието на събитията:

От тази статия("Пещаците" купуват "Труд" и "24 часа"?) разбираме, че гоцетата са се готвели да изиграят Огнян Донев и Любомир Павлов и да им отнемат контрола над изданията:

Австрийската фирма BG Privatinvest GmbH, мажоритарен собственик с 53% в "БГ Принтмедия ООД", издател на вестниците Труд и 24 часа, възнамерява да продаде дела си на собствениците на Винпром "Пещера", съобщиха надеждни източници на Биволъ.

Павлов и Донев, като информирани хора са разбрали и изпреварват събитията с контраудар:

83% от "Медийна група България холдинг" (фирмата, която притежава вестниците "Труд", "24 часа", "168 часа" и още няколко издания) са били прехвърлени на името на Огнян Донев и Любомир Павлов. Прехвърлянето на дяловете е станало на 27 март, неделя, и е било заверено от нотариус Вяра Янева.

По този начин, за първи път в най-новата българска история след 1989 година, ДС претърпя тежко поражение на собствения си медиен терен. Гоцетата никога не са мислели да оставят контрола над “Труд” и 24 часа”. Сценарият е бил отново да се приложи познатата схема – прехвърляне на пасивите на дружеството на Огнян Донев и Любомир Павлов и запазване контрола му чрез продажба на мажоритарна част на собствениците на Винпром "Пещера"(близки до Гоце, мафията и бившата ДС). Планът им засега се провали.

Днес става известно, че новите собственици с мажоритарен дял са осигурили кредит за развитието на групата от 25 милиона евро:

Вестникарска група България е обезпечила внушителен кредит от 25 млн. евро

Според последните промени „Медийна група България холдинг” ЕООД притежава 80% от споменатите дружества. Останалите 20 на сто са собственост на „БГ Принт медия” ЕООД, управлявана съвместно от Любомир Павлов и Христо Грозев. Решението за тегленето на кредита е взето на Общо събрание на собствениците, на което Христо Грозев е бил представляван с пълномощно от Любомир Павлов. В понеделник Грозев е подал молба в Търговския регистър въпросното пълномощно да бъде оттеглено.

Няма коментари: