вторник, 29 март 2011 г.

Медийната война срещу комунизма в България: Радио “Горянин”

ggВ противопоставянето на населението срещу съветизацията на България важно място за времето от април 1951 г. до октомври 1962 г. заемат пре­даванията на радиостанция „Горянин". Ето защо, ако направим характе­ристика на българската съпротива срещу комунизма, без да оценим приноса в нея на радиостанция „Горянин", тя ще бъде не само непълна, а и неточна. Със своите предавания радиостанцията оказва силно въздей­ствие върху обхвата, формите и насоките на съпротивата срещу съвети­зацията, в защита на българщината. Поради това службите на Държавна сигурност с голямо старание търсят местонахождението й и с особено внимание следят нейните предавания. Те се записват и всяко от тях се проучва, като се правят съответните оценки и изводи. Дирекцията на Държавна сигурност създава специална агентурна система за разкрива­не на информаторите на радиостанция „Горянин" за политическите съ­бития в България.

В строго секретните архиви на Държавна сигурност е съхранена справка за радиостанцията от 5 май 1951 г. В нея няма все още точни данни за местонахождението й, както и от кого е създадена и ръководе­на. Разузнавателните служби предполагат, че тя се намира някъде в страната, близо до гръцката граница, или на кораб, плаващ във водите на Средиземно море. Изпратен е специален разузнавач, който заснема от брега кораба, но резултати няма. Едва в „Справка относно подрив­ната дейност на радиостанция „Горянин" срещу нашата страна" от деке­мври 1956 г. се посочва: „Радиостанция „Горянин" е създадена от аме­риканското разузнаване през 1951 г., за да подпомага неговата подрив­на дейност срещу нашата страна. За целта се използва главно вражес­ката агитация, чрез която се отричат всички постижения на народната власт, лее се огън и жупел срещу Партията, Правителството, дружбата ни със Съветския съюз, срещу отделни партийни и правителствени ме­роприятия и малки и големи дейци. Освен това чрез тази радиостанция се ръководи американската агентура на нашата територия, установено от заловените периодически излъчвания на петцифрени шифровани съ­общения".

По-конкретни данни намираме в „Строго поверително! Справка. От­носно: „Радиостанция Горянин" с дата 19 март 1957 г. В нея е записано:

„Радиостанция „Горянин" излъчва емисиите си на български език ежедневно в 6.30, 12.00, 17.30 и 22.30 часа.

Станцията работи с два предавателя едновременно. Първия от 6000 до 6400 килохерца и втория от 6600 до 6800 килохерца.

С цел избягване на заглушаванията по време на предаванията пре­давателите менят постоянно вълната си в посочените по-горе диапазони.

Емисиите на радиостанция „Горянин" започват с марша „Един за­вет" и завършват със стария химн „Шуми Марица".

Чрез тази радиостанция се води злостна пропаганда срещу HP Бъл­гария, насочена към подриване мероприятията на народната власт. Във връзка с различни кампании и мероприятия, провеждани от правител­ството, радиостанция „Горянин" се стреми да внесе смут, недоверие и настроение за вражеска дейност сред населението на нашата страна. По време на събитията в Познан и Унгария радиостанция „Горянин" отпра­вяше открити призиви за вражеска дейност срещу народната власт.

В предаванията си радиостанция „Горянин" се стреми да остави в слушателите си впечатлението, че тя действа от наша територия. Горно­то вероятно се прави с цел да се активизират вражеските елементи как­то вътре в страната, така и изменниците извън граница. Някои от измен­ниците на родината, намиращи се в Гърция, вярват на това и твърдят, че радиостанцията действа на наша територия, а други твърдят, че е на гръц­ка територия, и сочат противоречиви места за местонахождението й -Солун, Кавала, Драма.

Управление IV - ДС по технически път стига до заключение, че ра­диостанция „Горянин" действа на гръцка територия в околностите на град Атина.

По сведения на управление II - ДС, от 1952 г. в радиостанция „Го­рянин" работели изменниците на родината Димитър Станчев Бахаров, родом от с. Любенова махала, Н. Загорско, избягал в Гърция през 1950 г.; Златка Асенова Влайчева, родом от гр. София; Емануил Георгиев Кожу-харов, родом от гр. Бургас, а живял в гр. София, и Иван Христов Митев, родом от с. Българово, Хасковско. Не разполагам с данни от които да се вижда кои лица работят понастоящем в тази радиостанция".

Следващата справка на Дирекцията на Държавна сигурност е от де­кември 1958 г. Тя има следното съдържание: „Строго секретно. Справка за състоянието на работата по радиостанция „Горянин".

Управление I - ДС съвместно с управление IV - ДС с помощта на оперативна техника и лични наблюдения откри точно мястото откъдето радиостанция „Горянин" предава - 20 км източно от Атина в подножие­то на планината Парнас, между летището Татой и атинския квартал Кифисия.

На управление III - ДС бяха дадени редица сигнали, които се отна­сят за обслужвани от тях обекти. Някои от сигналите са проверени, а други са в процес на проверка".

В края на 1959 г. Дирекцията на Държавна сигурност представя „Докладна записка относно: Извършената работа по разработката на ра­диостанция „Горянин". В нея четем следното: „Управление III - ДС ак­тивизира работата по обектите, засечени, че работят в радиостанция „Свободна Европа", като Вакрил Янев, Владимир Паскалев, Тодор Же­ков и други. Към тях е изпращана агентура, а към другите се подготвя изпращането на такава.

По данни на управление I - ДС, управление IV - ДС и румънските другари, предаването на радиостанция „Горянин" се излъчва от голям американски радиоцентър на 17,5 км северно от Атина до с. Кифисия.

Установено е, че този център изпълнява следните функции:

1. Предава редовни емисии на руски, български, румънски и алба­нски език, като провежда активна вражеска пропаганда от името на не­легални радиостанции, действащи на съответните територии: за нашата страна - „Горянин", за Румъния - „Бъдеща Румъния" и пр.

2. Предава редовни емисии на радиостанция „Христо Ботев" от името на така наречените национални комунисти, също с пропагандна цел.

3. Излъчва петцифрени шифровани съобщения на френски и немс­ки език, предназначени за ръководството на агентура, която действа на наша територия, Румъния и Албания.

4. Този център заема шест сгради, разположен на около 10 000 кв. м построен от американците преди две години. Цялата постройка е загра­дена с ограда от бодлива тел, висок около 1,5 м, между сградите има 19 електрически стълба. От тях три са високи около 25 м, а останалите са по-малки, всички свързани с антени на радиоцентъра.

Замаскиран телефонен кабел свързва центъра с Атина. Специална радиостанция го снабдява с електроенергия. Охранява се от американ­ски военни. Те проверяват документите на влизащите и излизащи лица.

Центърът е легендиран като американска радарна станция и като такъв е известен сред местното население. В подкрепа на легендировката на главното здание е поставена радарна система.

Дължината на вълната на радиостанция „Горянин" и радиостанция „Бъдеща Румъния" се мени много пъти и безразборно в подкрепа на твърдението, че тези станции работят при нелегални условия в нашите страни."

По-друго обаче е обяснението на радиостанция „Горянин". В преда­ването си от 5 февруари 1958 г. тя уведомява своите слушатели: „Радио „Горянин", гласът на враговете на комунизма; предава всеки ден от 6.30 часа сутринта на около 75 м на к. в., 12.00 часа по обяд на около 25 м на к. в., около 6.15 часа надвечер на 50 м на к. в., от 10.30 часа вечерта на 50 и 60 м на к. в. и от 12.30 часа след полунощ на 50 и 60 м на к. в.

За да избегнем комунистическите заглушители ние сме принудени да променяме дължините на вълните, на които предаваме, затова, ако за­губите гласа ни, завъртете малко наляво или надясно от мястото, където сте ни чули и вие пак ще чуете радио „Горянин" - гласа на враговете на комунизма".

Нека се спрем по-подробно на предаванията на радиостанцията.

От съхранените архивни материали на Дирекцията на Държавна си­гурност се установява, че радиостанцията започва да предава от април 1951 г. и преустановява излъчванията през ноември 1962 г. Но в действи­телност радиостанции „Горянин" започва предаванията си още през есента на 1949 г. Те се извършват с преносими радиостанции от въоръ­жени групи, идващи от Гърция и Югославия, в кратки съобщения или призиви и в различно време. Що се отнася до записването на предавания на радиостанция „Горянин", в доклад до министъра на вътрешните рабо­ти от 3 юни 1954 г. се обяснява: „До 1953 г. отдел IV - ДС е разполагал със специална група от стенографи, които са записвали всички предава­ния на радио „Горянин". След като служителите на БТА започнали да прослушват и записват предаванията на „Горянин" въпросната група към четвърти отдел на ДС, е била разформирована. Понастоящем служители­те на БТА успяват да запишат само отделни думи от тия предавания по­ради това, че съоръженията на БТА попадат под обсега на заглушавани­ята"7. Ето защо полковник Г. Гочев, началник управление I - ДС, и пол. Д. Мурджев, началник управление II - ДС, предлагат: „Двама стеногра­фи от отдел VI - ДС да бъдат командировани към отдел IV - ДС. Същи­те на смени да прослушват и записват предаванията на радио „Горянин". Предложението е утвърдено от министъра на вътрешните работи. Наред с това през май 1954 г. към управление II - ДС се създава специално уп­равление „Радиооко" (радиоконтраразузнаване) със задача да изяснява и работи по сигнали за наличните нелегални враждебни радиостанции.

Предаванията на радиостанция „Горянин" по своите цели и пред­назначение могат да бъдат разделени на два вида. Първите са адресира­ни до куриерите на радиостанцията, а вторите - до населението в стра­ната. Разбира се, отправените до куриерите имат кодирана форма. За да има читателят по-пълна представа за това, ще цитирам някои от тях. На 29 май 1951 г. се съобщава: „Предаваме за горянин В. Премини през оп­ределената местност, без да влизаш във връзка с тамошните членове на братството. Предай съобщение на куриерите АП-15 и ТВ-3. Нововъве­дението за получаване на сигурни сведения е одобрено. Прекъсвам съ­общението за куриерите АП-14 и ГП-3. Вземи нови материал от „Коки­че"! При нужди потърси прикритие при споменатите куриери!".

На 13 юни 1951 г. се съобщава: „Камшикът: говоря за куриера Любо. Повтарям: за куриера Любо, Любо. След пет дни се срещни с Асен. Повтарям Асен... Водата е много студена. Кучето още не лае. Пенка се обади на Мишо. Край!".

Следващото е от 1 октомври 1951: „Камшикът ще предаде едно съ­общение на един от куриерите на Свободното братство. Внимание! Го­вори за куриера Камен...

Камене, слънцето изгря. Имаш нова раница. Воденицата № 3. На 4, 8, 3, 4, 1. Отсечи клонките до 4, 2, 8, 6, 5. Елхите. Край"9.

Предаванията с този характер са твърде много, което говори за съз­дадена широка мрежа от информатори на радиостанцията из страната. Тя е съставна част от общата съпротива срещу съветизацията на Бълга­рия. Това хвърля в тревога не само службите на разузнаването, но и министъра на вътрешните работи. Безпокойството проличава в една него­ва резолюция върху поверителния бюлетин на министерството, отправе­на към заместник-министрите. Тя гласи: „Др. Боев, що за техника имаме ние и какви са нашите специалисти, за да не сме в състояние досега да разшифроваме тези вражески указания?

Др. Кумбилиев, десетки куриери досега сме заловили. Що за след­ствие им се води, че да не открием досега този шифър".

За това дали специализираните служби на Държавна сигурност са дешифрирали предаванията на радиостанция „Горянин", не се откриват сведения в съхранените архиви. Но има нещо твърде съществено: ради­останцията променя шифъра на предаваните специални съобщения. Та­ка в справка от 27 октомври 1954 г. службите за прослушване докладват: „В процеса на работата ни стана известно, че радио „Горянин" излъчва петцифрени съобщения на телефонията на български език, препоръчани за агенти под псевдоним „Балкан" и „Люлин".

I. Излъчванията, предназначени за агент „Балкан" започват с из­свирване на валс от Щраус. След изсвирването на валса спикерът казва: „Балкан, започвам" или „Здравей, Балкан". След тези думи се казва бро­ят на групите и започва изговарянето на цифри по пет в група. Цифрите се изговарят поединично...

II. Излъчванията, предназначени за агент „Люлин". Петцифрените излъчвания, предназначени за агент „Люлин", се излъчват по редовна емисия. През време на емисията се казва: „Ще предадем важно съобще­ние за „Люлин" - „Люлин", бъди готов за приемане". След което рабо­тата протича като при агент „Балкан". Службите на разузнаването правят разработки с подробен план за разкриване на агентите „Балкан" и „Люлин", но не могат да дешифрират предаваните съобщения. Това личи от емисията на 17 август 1955 г., когато е предадена петцифрена шифрограма, предназначена за „Мусала". Специалистите отговарят: „Радиограмата е замаскирана с бележник, с който ние не разполагаме, и затова не можем да я разчетем". Това се отнася и до шифрованите пре­давания на радиостанция „Горянин" и през следващите години. За ради­ограма от 8 декември 1958 г. съответната служба на ДС отговаря: „Нап­равихме опит по таблиците, които имаме, но се оказа, че цифребрамата не е с тия таблици, които имаме". Освен тези шифровани предавания радиостанция „Горянин" отправя подобни, адресирани „До всички кури­ери на братството: „Камен", „Иван", „Петър", „Крум", „Боряна", „То­дор", „Асен", „Росица". Службите на разузнаването смятат, че това не са отделни лица, а зад тях стои група хора. Но от справките, запазени в ар­хива на Държавна сигурност, личи определено, че броят на куриерите бързо нараства. Техните имена са вече както следва: „Странджа", „Шип­ка", „Княжево", „Камчия, „Искър", „Дунав", „Янтра", „Мусала" и др.

Броят на куриерите към лятото на 1958 г. възлиза на 36 души. Според Държавна сигурност в Пловдив, съобщено в доклад до министъра на вътрешните работи, „на територията на окръга има лица, които събират сведения и ги изпращат по агентурен път на радиостанция „Горянин".

В действителност куриерите, информаторите, агентите, под каквито и наименования да ги водят службите на Държавна сигурност, обединя­ват около себе си група от хора. Така те могат да събират необходимите им сведения. Но по-важното е, че те са местни звена и създават сред на­селението среда за съпротивата. Оттук тези така формирани групи про­явяват интерес към предаванията на радиостанцията, а от нея получават указания за формите и насоките на противопоставянето на комунисти­ческата власт. А от информацията, която радиостанцията получава и след това предава в своите емисии за събитията у нас, личи, че тази мре­жа от куриери е разположена из цялата страна. Самата тя открито съоб­щава, че към ноември 1955 г. вече „има добра организация от групи, ку­риери и съмишленици". Това давало възможност на радиостанцията да подобри своите предавания, които „води от четири години".

Службите на разузнаването правят разработки за внедряване на агенти в Гърция, които трябва да се „вмъкнат в средите около радиостан­ция „Горянин". В докладна от март 1959 г. на Дирекцията на Държавна сигурност се информира ръководството на Министерството на вътреш­ните работи: „От българските граждани, които отиват на временно посе­щение в Гърция, не се оказаха подходящи лица за поставената задача. В градското управление на МВР - Пловдив, има агент „Боян" с големи възможности, тъй като има роднински връзки с чиновници в гръцката легация - Хаджи Томас, втори секретар, а също така в Атина роднини, които заемат отговорни постове в държавния апарат. Подготвя се изпра­щането му в Гърция на гости, при което ще изяснява интересуващите ни по „Горянин" въпроси...

Проверени са възможностите за извеждане на агент „Ана" от гр. Варна. Същата има възможност да отиде на временно посещение в Па­риж, а оттам и след това да посети за кратко време гр. Солун...

Подготовката на агент „Шопов" продължава. По него бе изготвено предложение за нелегално извеждане в Гърция, но същото бе върнато за създаване предварителни връзки тук и зад граница, които ще му гаран­тират влизане в американския разузнавателен център в Гърция. Понас­тоящем се работи около групата вражески елементи от Кърджали, под­готвящи измяна на Родината. Дадени са указания към тях да се внедри „Шопов" и да използва техните връзки тук зад граница...

Агент „Страхил", предвиден за внедряване към американския център в Гърция, е в процес на проверка. След като същата завърши, ще се изготви предложение за извеждане".

Радиостанция „Горянин" посвещава своите предавания преди всичко на политическите събития, протичащи в България. Нейните рубрики са следните: „Истина и факти", „Вътрешни новини", „Кои са доносниците?", „Да се готвим", както и посветени на важни междуна­родни събития. Радиостанцията, както самата тя отбелязва в не една емисия, трябва „да съобщава неща, които комунистите крият или се опитват да изопачават". За да може читателят да получи убедителна представа за предаванията както по съдържание, така и по стил, поста­новка и цели, ще цитирам някои от тях. Оттук може да се направи вяр­на характеристика на радиостанцията както в идеологическо, така и в политическо отношение. Ето как започва една нейна емисия от 9 май 1955 г.:

„Внимание! Внимание! Тук радио „Горянин" - гласът на българска­та съпротива. Радио „Горянин" приветства българската съпротива! Бра­тя българи, радио „Горянин" зове всички истински българи!

Да се готвим непрестанно, братя,

да се готвим за деня на свободата

и от болшевишкото робство

да освободим земята свята.

Братя българи, бъдещето е наше, свободата ще изгрее!

Смърт на варварския комунизъм! Да живее България!".

В рубриката „Да се готвим", с която се открива емисията на ради­останцията от 12 август 1955 г., се посочва: „Слушайте цикъл от практи­чески съвети „Да се готвим", за да бъдат избегнати провали като тези, станали досега, дължащи се единствено на нелепост и ентусиазма на на­шата младеж". При избор на съмишленици се посочват две правила. Първото е: „Не съдете за приятелите си само по антикомунистическите им изказвания. Съдете делата им, проучвайте характера им, разучете живота им, установете пороците им. Пълна и всестранна преценка е не­обходима. „Второто е следното: „Никога не завербувайте за нелегална работа най-близките си приятели, защото провалът на един от вас ще значи провал на цялата група".

Както вече бе посочено, от 18 до 29 юли 1955 г. се провежда Женев­ското съвещание на ръководителите на САЩ, СССР, Франция и Великоб­ритания. Радиостанция „Горянин" дава следната оценка на това събитие: „Братя българи, на Женевската конференция четиримата големи водачи на свободния свят направиха две от историческа важност предложения. А. Идън на 19 юли: „Ако ние искаме мир, трябва да създадем една неут­рална зона между Запада и Изтока, а след това да сключим пакт за сигур­ност и ненападение помежду си". Айзенхауер на 21 юли: „Ние сме гото­ви да дадем на Съветския съюз пълни сведения за нашата военна мощ и допуснем съветски военни самолети да правят снимки навсякъде из Аме­рика, където те пожелаят. Само така ние ще направим решителна стъпка към намаляване на въоръженията и установяване на траен мир".

Братя българи, за нашия народ предложението на А. Идън значеше свобода и независимост, защото България ще попадне в предложената неутрална зона между Запада и Изтока. За цял свят предложението на Айзенхауер значи мир и мирно съжителство. Надеждите на човечество­то и на поробените от Съветския съюз страни за мир и свобода до голя­ма степен почиваха на тези две от историческа важност предложения, направени от Идън и Айзенхауер. Те ще открият на света един нов път за благополучие и разцвет без страх от нова война, без страх от нова ко­мунистическа агресия...".

3 януари 1956 г.: „Тук е радио „Горянин". Братя българи, 1955 г. ни донесе приемането на България за член на ООН. Трябва ли да бъдем ра­зочаровани, трябва ли да губим надежда? Не, братя българи! Приемане­то ни в ООН не значи признаване на комунистическия режим, комунис­тическата диктатура днес е по-отречена от всякога. Фактът, че родината ни ще бъде представена от комунист, е без всякакво значение, защото зад него ще стои сянката на нашия народ, който не ще престане да разоб­личава и обвинява комунистическите поробители на отечеството ни. Приемането на България в ООН обаче ни донесе и нещо друго. То нап­рави нас, народа, по-силен, нашия глас - по-мощен, нашите граници -по-отворени за международен контрол над безчинството на комунисти­ческата клика над поробения наш народ. Днес като членове на ООН ние, народът, можем и трябва да надигнем глас срещу комунистическите безправия и насилия и да получим подкрепа в ООН".

След като БКП поставя на министърпредседателския пост Антон Югов на 21 април 1956, радиостанция „Горянин" заявява: „Могат ли майките ни да нарекат министър-председател убиеца на техните синове? Могат ли концлагеристите да нарекат министър-председател създателя на лагерите? Могат ли земеделците да нарекат министър-председател Антон Югов, под чиято заповед бе проведена окървавената колективи­зация на земята? Може ли нашият народ да нарече министър-председа­тел Антон Югов, който покри земята ни с безкръстни гробове и народа ни с черни забрадки? Антон Югов не е министър-председател, а ми­нистър предател. Антон Югов не е народен водач, а народен палач...

Българоубиецът Югов се издигна върху труповете на хиляди невин­ни българи. Българоубиецът Югов ще бъде унищожен от гнева на мили­они живи българи. Царството на българоубиеца Югов не ще бъде по-дълго от диктатурата на сталиниста Червенков. На нашата земя и сред нашия народ няма място за човешки изчадия и престъпници от типа на българоубиеца Югов".

14 април 1956 г.: „Тук е радио „Горянин". Братя българи, Трайчо Костов бе реабилитиран по време на тайния митинг на Централния ко­митет на БКП, състоял се в началото на този месец. (Става въпрос за пленум на ЦК на БКП, който радио „Горянин" определя като митинг -б.а.) Трайчо Костов бе обявен за невинен, само преди няколко дни трайчокостовци бяха освободени от затвора. На прост и чист български език това значи, че Трайчо Костов бе убит от комунистите, че процесът сре­щу Трайчо Костов бе инсцениран от БКП, че признанията на Трайчо Костов бяха измислени от БКП, че в поробената ни родина правосъдие не съществува, че в поробената ни страна върлува една шайка от кому­нистически убийци и престъпници. Е, добре, БКП обяви Трайчо Костов за невинен, сега е наш ред да попитаме кога БКП ще признае, че Нико­ла Петков бе невинна жертва на комунистическата престъпност и терор? Какво чака БКП, та не разкрие, че процесът срещу Никола Петков е съ­що така инсцениран, както бе и процесът срещу Трайчо Костов? Какво чака БКП та не признае, че Никола Петков бе убит, защото бе борец за народна свобода и пречка за установяване на комунистическата диктату­ра в родината ни. Реабилитацията на Трайчо Костов показа, че всички тези, които се кичат с партийни и министерски титли, са обикновени на­емни убийци на Москва...".

Ето и няколко оценки на събития, направени от радиостанция „Го­рянин" в исторически аспект, които звучат твърде съвременно. 20 но­ември 1960 г.: „Предава радио „Горянин". Октомври 1917 г. е най-черна­та дата в историята на човечеството. Великата октомврийска революция, чиято 43-годишнина бе отпразнувана неотдавна в комунистическите страни, донесе нови страдания на човечеството, отколкото която и да би­ло друга революция в света, защото така наречената октомврийска рево­люция постави основите на една нова, непозната по бруталност империалистическа сила - Съветския съюз. Защото така наречената октом­врийска революция носи зародиша, от който се роди новата, непозната по жестокост комунистическа експлоатация на трудещите се. Защото та­ка наречената велика октомврийска революция беше семето, от което се роди съветската колониална и тоталитарна система."

8 септември 1955 г.: „Тук е радио „Горянин", гласът на българската съпротива. На 9 септември 1944 г. беше извършен преврат от шепа заговорници под закрилата на Червената армия против волята, а не с по­мощта на народа...

Превратът на 9 септември бе извършен от шепа заговорници, воде­ни от сатаната Кимон Георгиев, които, жадни за власт, подтиквани от престъпни амбиции, обрекоха родината ни на страдания, мизерия и я хвърлиха в комунистическо робство. Девети септември е ден на шепа престъпници, като проститутката Иван Маринов предаде българската войска и заби нож в гърба на законното и демократично правителство на Муравиев. Превратът на 9 септември бе извършен с участието на кон­ника без глава Владимир Стойчев, Лекарски и Тошев, които с генерал­ски пагони оскверниха офицерската си клетва и опетниха навеки името си... Девети септември е празник на съветските господари, а не на поро­бения наш народ... Девети септември не е национален празник, а ден на всенароден траур...

Комунистите имат право да празнуват 9 септември, защото до този ден те бяха кокошкари, селски писари, негодни дори за овчари. А сега 9 септември ги превърна в чорбаджии, щедро платени негодници, живе­ещи на народния гръб. Народът ни мрази и отрича 9 септември, защото дотогава си живееше кротко и щастливо и всеки българин беше госпо­дар на живота, имота и труда си, а от 9 септември насам тежкият кому­нистически ярем превърна всинца ни в безмълвни човешки същества, мислещи само за хляба си, потъпкали човешката си чест и достойнство. Днес в поробената ни родина няма свобода дори за комунистите, които са принудени да изпълняват съветските заповеди. Девети септември не е национален празник, а ден на всенароден траур.

Комунисти, помнете, ще дойде ден, в който вие ще проклинате 9 септември и глупостта си, когато заради кратко време на облаги вие ста­нахте престъпници срещу народа ни. Девети септември е причина за страданията на стотици хиляди българи, които преминаха комунисти­ческите концлагери, затвори и милиционерски участъци. Девети септе­мври е опръскан с кръвта на десетки хиляди невинни българи, зверски убити от кръвожадните комунисти...

Външната политика на комунистите значи привидно запазване на независимостта на България, а пълно, всестранно, безогледно подчине­ние на съветските заповеди".

В предаванията на радиостанция „Горянин" твърде съществено мяс­то заема и призивът към населението за опазване на българските тради­ции и обичаи. В емисията от 4 януари 1959 г. се казва: „Родители, бор­бата за запазване на българщината ни от потулване от съветската комунизация е свещен дълг на всеки един от нас да пази народните обичаи и традиции от обезличаване"27. По това време, по московски образец Дя­до Коледа е заменен от Дядо Мраз. А в предаването си от 6 януари 1958 г. радиостанцията призовава: „Въпреки страха, насаждан от комунисти­те ден след ден, въпреки непрестанните превъзпитания, целящи убива­нето на християнската ни вяра, премахване на народните ни обичаи и затриване на националния ни дух, приближаването на Коледа се чувства навсякъде и от всички.

Радио „Горянин" - гласът на враговете на комунизма, призовава всички честни българи да презрат комунистическите опити да ни нака­рат да забравим вярата и обичаите си и да празнуваме Рождество Хрис­тово съгласно повелите на християнската ни вяра и божиите обичаи на народа ни.

Нека не се обезличаваме, нека не се оставяме да бъдем превърнати в безлични пролетарии, чието единствено право е да работят под коман­дата, почиват под надзора и да мислят по предписание на комунисти­те...".

В рубриката „Кои са доносниците?" радиостанция „Горянин" съоб­щава имената на доносници и агенти на Държавна сигурност. В емисия­та от 2 ноември 1961 г. се казва: „Братя българи, лицата, които А. Кал­чев, помощник-министър по терора, на своята пресконференция на 12 септември т.г. представи като агенти на чуждото разузнаване, са факти­чески от дълго тайни сътрудници на комунистическото гестапо. Тези агент-провокатори имат за цел под маската на лица, преследвани от ко­мунистическия терор, да се промъкнат в редовете на българската съпро­тива и така да извършат своето издайничество...

Братя българи, нито вярвайте, нито се доверявайте на комунисти­ческия агент-провокатор Атанас Петров Трендафилов от Петрич, който започна своята кариера като оръдие на комунистическото гестапо още 16-годишен...

„Рила"! „Рила"! „Рила"!

Избягвайте всякакви връзки с изпечения агент-провокатор Кирил Благоев Камишлянски, Кирил Благоев Камишлянски от Дяково, Дупнишко...

„Пирин! Пирин! Пирин!"

Преди дълго време ние бяхме предупредили да избягвате Георги Иванов Марикостенски, Георги Иванов Марикостенски от Благоевград, Горна Джумая, който все още продължава да парадира като лице, прес­ледвано от комунистите и така да спечели вашето доверие. Неговите из-дайничества са добре познати на българите от Св. Врачко, Горно Джумайско и Дупнишко...

„Родина! Родина! Родина!"

Пазете се от Никола Лазаров Кисьов, Никола Лазаров Кисьов от Чепеларе, който стана таен сътрудник на комунистическото гестапо след неговото арестуване за кражби, извършени в Смолян. И вместо да го пратят в затвора, където му е мястото, комунистическата власт го завербува да шпионира българския народ".

Службите на Държавна сигурност правят основен анализ на всяко предаване на радиостанцията с единствената цел да се доберат до нейни­те куриери в страната. ДС докладва: „През м. юли 1957 г. и м. август 1958 г. радио „Горянин" предаде подробности за живота на миньорите в Родопския басейн, голяма част от които отговарят на действителността. Между другото се казва, че 70% от миньорите в Ерма река умират от си­ликоза.

При разглеждане на сигналите за районите в този район с цел ори­ентация към вероятните източници се натъкнахме на различни сигнали, указващи за наличие на чужда агентура в Родопския минен басейн, с връзки с Гърция чрез канали, идващи на наша територия гърци."

Заместник-министърът на вътрешните работи ген.-лейтенант Кол­чев дава указание да се насочи вниманието на разузнавателните служби към Хасковски окръг, „където има най-интересни сигнали до пълно изясняване на същите", като допълва: „ще се усили задграничната рабо­та на управление I и II - ДС и от управление IV - ДС, с цел разкриване личния състав на радиостанция „Горянин" и внедряване агентура към нея".

На 23 декември 1958 г. съвещателният орган при Министерството на вътрешните работи разглежда състоянието на агентурно-оперативна-та работа по разработката на радиостанция „Горянин". Отчита се, че ра­ботата била подобрена и имало добри резултати през последните месе­ци по издирване на нейните агенти вътре в страната. Съвещателният ор­ган решава разработката да се поеме от управление I и II - ДС и от уп­равление IV - ДС. На останалите служби в центъра и по места „да се да­ват сигнали, отнасящи се до районите и обектите, обслужвани от тях, а след проверка да отчитат резултатите в управление II - ДС...". Става въпрос за предаванията на радиостанция „Горянин", в които се изнасят факти за отделни партийни дейци, предприятия и др. Като пример може да се посочи случаят, описан в доклад на службите на Държавна сигур­ност от 5 декември 1959 г.: „По активна разработка „Предател", заведе­на на Гочо Атанасов Мерджанов от г. Мадан, уличен като източник на „Горянин", бяха проведени комбинации, като му бяха подхвърлени фак­ти, подобни на подаваните от „Горянин", с цел проверка дали ще бъдат предадени. Така агент „Цветков" му съобщи някои подробности за броя и характера на арестите, проведени сред българомохамеданите от Зла­тоград, подготвящи се да бягат в Гърция, както и за настроението на на­селението. Агент „Балканец" - за настроението на студентите задочни­ци във Висшето икономическо училище в Свищов и за злоупотреби на бившия околийски секретар на БКП в Хасково. Фактите бяха предадени в такъв вид и с такива подробности с цел, ако се предадат в такъв вид и с такива подробности, да се знае, че са изпратени от Мерджанов. Ради­останция „Горянин" не предаде нито един от тези факти".

„Всички предавания - се посочва в справка на ДС от декември 1958 г. - на радиостанция „Горянин" от м. май 1955 г. до м. октомври 1958 г. бяха прегледани и основно анализирани. Оказа се, че сигналите се разпределят както следва: 1955 г. - 114, 1956 г. - 95, 1957 г. - 60, и 1958 г. - 35". Под анализ се разбира дали изнесеното за дадено предпри­ятие, служба, отделен държавен или партиен ръководител е вярно и глав­ното - да се намери информаторът. За да се постигне тази цел, разузна­вателните служби използват най-различни методи. „В продължение на три месеца, се посочва в справка на Държавна сигурност, бе проведено М-9 на Смолянски окръг - Златоград, Мадан, Смолян, но не бе устано­вено да се изпращат сведения или други материали чрез писма. На всич­ки обекти, уличени като източници на някои от предадените факти, бе устроено М-9 по почерците им"33. Главните усилия на разузнавателните служби са насочени към внедряване на агент в средите, имащи връзка с радиостанция „Горянин". Но в съхранените архивни материали не се съдържат данни, че е постигнат успех. И едва ли има такъв, защото раз­работките се правят още през 1952 г., а в края на 1959 г. те продължават да се повтарят, без да се отчита положителен резултат от тях.

В обобщен вид радиостанция „Горянин" определя своята задача така: „Ние се борим за една нова свободна България, в която правител­ството, избрано от народа, управляващо се от народа, ще работи за на­рода. Ние се борим против днешната комунистическа диктатура на едно правителство, наложено против волята на народа. Ние се борим за Бъл­гария на българския народ, а не България на комунистическата партия и на съветските поробители, освободено от оковите на съветското иго и на комунистическата експлоатация".

В действителност съпротивата в България има национален и социа­лен характер. Нейната основна цел е да освободи България като васална държава от Кремъл, да премахне комунистическата тоталитарна систе­ма и да възстанови демокрацията и независимостта на страната.

* *

Внимателното преглеждане на архивните материали, съхранявани в Ар­хива на Министерството на вътрешните работи, ни води до извода, че няма никаква съгласуваност между Българския национален комитет на д-р Г. М. Димитров, Българския национален фронт на д-р Иван Дочев и радиостанция „Горянин" в насочването и подпомагането на съпротивата в България. Това безспорно не се отразява благотворно върху развити­ето и размаха на съпротивителното движение в страната и най-вече на въоръжената борба. Хората в страната остават без ръководен център, без утвърдена тактика, разпокъсани, и стават лесно уязвими за служби­те на Държавна сигурност и най-вече на създадената от нея масова агентурно-информационна система.

Архивните материали ни подсказват още един извод. Въпреки масо­вите репресии българското население не се примирява с господството на Москва и комунистическата тоталитарна система. Вярно е, че у нас ня­ма събития като тези от 1953 г. в Берлин, вярно е, че ги няма Унгарско­то въстание от 1956 г. и Пражката пролет от 1968 г., както и движение­то „Солидарност" в Полша, но е вярно и това, че у нас има десет години въоръжена борба срещу съветизацията на България (1945-1955 г.).

Проф. Диню Шарланов

Комунизирането на България(ПРЕДИСЛОВИЕ)

ГОРЯНСКИТЕ ЧЕТИ

Въоръжената съпротива срещу комунизма в България: ДС за горяните и Горянското движение

Проф. Диню Шарланов: “История на комунизма в България” том I “Комунизирането на България”

Въоръжената съпротива срещу комунизма в България: НАТО, април 1949 г. в Западна Германия е създадена доброволческа българска национална рота към Атлантическия пакт

Няма коментари: