понеделник, 11 юли 2011 г.

Цел на ГЕРБ във втория мандат е след 6 години България да достигне гръцките доходи. Междувременно износът се е увеличил с 51%, а прогнозите за ръст на икономиката са над 4%

През периода януари - май 2011 г. износът на България за трети страни се е увеличил с 45.5% спрямо съответния период на предходната година и надвишава 6.1 млрд. лева, съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ).Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония, Китай и САЩ, които формират 51.6% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР, Индия и САЩ. Спад е отчетен при износа за Сирия, Перу, Сингапур, Обединените арабски емирства, Индонезия и Албания.През май 2011 г. износът за трети страни нараства с 33.8% спрямо същия месец на предходната година и е 1.2 млрд. лева.

През периода януари - април 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 51.7% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 7.5 млрд. лева, съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ).Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67.0% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Португалия, Белгия и Дания. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словакия и Латвия. През април 2011 г. износът за ЕС нараства с 38.9% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.8 млрд. лева.

Дянков е доволен от резултатите и в интервю пред “Труд” поставя следващите цели:

- За какъв период можем да ги достигнем (Гърция)?

- Два мандата. Значи ние имаме още 6 години.

За това време можем да достигнем Гърция. Това не е средният доход, но е доста над този, за който сме мечтали преди две години. През 2009 г. имахме 37% от средния европейски доход, сега имаме 43%. За две години, които бяха много тежки, все пак сме дръпнали напред. Но ни трябва още малко време.

- Тоест, ако имате втори мандат, в неговия край България ще стане Гърция като ниво на доходи.

- Да, напълно е възможно в края на втория ни мандат средният българин да е богат колкото средния грък.

- Миналата година много хора не ви вярваха, като казахте, че икономическият ни ръст за 2011 ще е 3,6%. Сега вече има прогнози за ръст над 4 на сто. Вие ще ревизирате ли мнението си?

- Прогнозите ни се правят от експертен екип. Нямам основание да мисля, че не са най-добрите експерти в държавата. Вярвам на това, което ми казват.

3,6% ръст заложихме в бюджета и това ще се изпълни. В началото почти всички смятаха, че няма да стане. Сега една част от прогнозите са дори за над 4%. Ние засега няма да променяме този параметър. В средата на август ще имаме нов анализ, ако се окаже, че данните са благоприятни, може и да променим прогнозата си. Важно е хората да вярват в това, което казваме. Вече нямаме извинение. Докато в началото на 2009 г. все още имаше неизвестни, оставени ни от предишното правителство, сега отбелязваме две години на власт. Не можем да сме неточни в прогнозите си.

- Ако все пак макропоказателите се окажат по-добри, ще има ли ръст на заплати и пенсии?

- Тази година не. Това става в рамките на бюджетната процедура. Сега сме в процедурата за 2012 г., през септември ще работим най-активно по нея. Ако видим, че имаме възможности, през следващата година може да се мисли за поетапно увеличение на доходите.

- Много често ни сравняват с Естония. Защо там след големия срив от 11% сега имат ръст от 8 на сто, а ние не можем да реализираме такъв темп на растеж?

- Естония влезе много рязко в кризата и съответно излезе рязко оттам. Вече трето тримесечие имат значителен ръст. Ние влязохме малко по-късно в рецесия, защото предишното правителство се опита да забави този процес до след изборите през 2009 г. Съответно изхарчи много пари точно преди парламентарния вот. Затова ние се движим средно с 6 месеца закъснение спрямо Европа както при влизането, така и при излизането от кризата. Така че, ако ние имаме силно тримесечие, това ще бъде третото на тази година. През първото вече имахме 3,4% ръст. Очаквам за октомври-декември да имаме поне 6%. Дали можем да постигнем ръст от 8%? По принцип да.

untitled

Няма коментари: