събота, 16 юли 2011 г.

Синята коалиция на терена на политическата проституция или как един страх може да крие зад себе си съвсем друг страх

political_prostitutes

От Синята коалиция многократно споменаха, че в ГЕРБ ги е страх от искания вот на недоверие. Сигурно в известна степен са прави дотолкова доколкото вотът на недоверие за едно правителство на малцинството винаги е изпитание, но едва ли става въпрос за страх. По-скоро в ГЕРБ се наблюдава известна нервност и загриженост какво ще се случи с държавата ако синьо-червено-турската коалиция успее да постигне целите си.

От друга страна, ако се замислим, тези приказки за страх в управляващите не крият ли зад себе си съвсем друго нещо? Зад тях прозира страхът, кошмарът на ДСБ и СДС, че всъщност с гласуването на вота на недоверие на друга партия членка на ЕНП, те правят тежка политическа грешка.

Избирателите на Синята коалиция в по-голямата си част са интелигентни хора, антикомунисти с чувство за отговорност. Тези избиратели сега недоумяват как е възможно въпреки успехите и грешките на правителството, въпреки опасността да се вкара държавата в политическа криза, въпреки принципите и дясната идеология, лидерите на сините да говорят едно, а да вършат съвсем друго. “Как е възможно това?”, се питат избирателите подкрепяли СДС в продължение на 20 години. “До там ли стигнахме в политическата мимикрия и безпринципност, че заприличахме на РЗС и ДПС?”

И Мартин и Иван знаят за това ръмжене, което идва от оределия електорат. Знаят за него и затова ги е страх. Притесняват се, че на съвсем близките избори през октомври най-вече в София и другите по-големи градове ще се развихри “ефектът Костов”. Ефектът Костов в политиката наблюдаваме вече 15 години. Той се изразява във воденето на такава политика, която да доведе подкрепата за собствената ти партия от 52% до 1,5%. Негови мотори са разрухата, макиавелщитата, политическото високомерие, клиентелизма и хамелеонщината.   

Играта на терена на политическата проституция е много опасна. Пример за това е съдбата на НДСВ, която полегна пред БСП и ДПС. Къде е сега НДСВ? Сега в ролята на леката жена в политиката се изявява Синята коалиция, но истината е че не може едновременно да печелиш облаги предавайки избирателите си и в същото време да  разчиташ на тяхната подкрепа.

Няма коментари: