събота, 4 февруари 2012 г.

Как в Чехия отглеждат бъдещия елит на страната

1

Докато в страните от Третия свят олигархията купува дворци, яхти и коли, умните хора в средно богатите страни инвестират в образование.

Чешкият милиардер  Петр Келнер плаща за образованието на бедните деца в частно училище, което самият той е построил. Open Gate  е сред десетте най-добри учебни заведения в Чешката република и почти 50% от неговите възпитаници постъпват в университетите в САЩ, Великобритания, Франция, Германия и други страни. Останалата половина намира реализация в чешките университети.

В училището са наети най-добрите учители от Чешката република и други страни (директор е англичанинът Питър Ницше) Сега учениците са 290 души. От тях 112 в началното училище, 178 - в гимназията. Всяка година броят им се увеличава с около 20-30 души. До 6-ти клас на обучението задължителен е чешки и английски език, след шести клас -  уроците са изцяло на английски език. Задължителен е и втори чуждестранен език.

Директорът на училището Питър Ницше казва:

“Философията на нашето заведение е позитивната социална дискриминация. Ние не искаме децата на богатите родители да живеят в златна клетка. В нашето училище влизат само деца издържали изпитите. Богатите плащат, а за бедните плаща фондът Келнер.”

Пълният пансион струва 20000 евро годишно за ученик в гимназията. Около 30% от учениците са на издръжка от семейството си, а останалите получават стипендия.

Училището е с модерна утилитарна структура и има два учебни корпуса, стадион, басейн, спортна зала, общежития, мини-зоопарк и селскостопанска ферма. То само покрива около 55% от разходите си. Останалите пари идват по линия на Фонда Келнер.

2

Униформите за ученици и преподаватели са задължителни.

3

Заместник директорът Петер Хара преподава урок по макроикономика на английски език.

11

Дори в началното училище децата са с красиви униформи. Работи се на групи от 5-6 деца.

13

Стадионът на училището.

830

Клуб и библиотека.

8832

Основният учебен корпус.

91

Фермата

DSC_9174

Вътрешния двор

76

Коридорите

Няма коментари: