понеделник, 23 април 2012 г.

Поп агент на ДС откраднал Паисиевата история от Гърция. За награда го направили владика

vladika-kiril

До къде е стигало падението на българските православни свещеници! За да угодят на господарите си от ДС, по вътрешно убеждение са крали културни артефакти от чужди държави. Ето какво разказва бившият шеф на Шесто управление на ДС Димитър Иванов:

- Какво имате предвид, като казвате, че 14-и отдел на Първо Главно управление на ДС е бил по-скоро за международна културна... конфронтация?
- Те не извършваха легална дейност по опазване културно-историческото наследство. Те си “търсеха” с всички способи и средства нашите паметници в чужбина, противодействаха на чужди подобни структури, които работеха на българска територия. Да вербуваш агентура в Гърция, Италия, Турция – легално ли е?!
Задачата им беше да набират информация и по възможност да откупуват, да получават като подарък и дори да откраднат един или друг артефакт, който има определена културно-историческа стойност за нашата държава.
“Паисиевата история”, прибрана от агенти и сътрудници на този отдел,

е емблематичен случай в дейността им. Част от тях бяха огласени сега от Комисията по досиетата като членове на Светия синод!

- Значи и митрополити са се занимавали с това?
- Така е, да. Има митрополити, които имат много сериозна заслуга за прибиране на ценни паметници, средновековни главно, от Гърция, Турция Македония...

- Кои?
- Дядо Кирил, варненският и великопреславски митрополит. Ако не беше неговият църковен сан, щях да кажа, че е голям мъж и пич! И не само той! Възхищавал съм се от русенския митрополит Неофит, от видинския митрополит дядо Дометиан – достолепен мъж, ерудит, знаете ли колко витален и колко жизнен е търновският – дядо Григорий...
- С тези хвалби от вашата уста май не им правите услуга...

- Не съм имал нищо общо с тях, ние от 6-и отдел не сме вербували сътрудници в църквата, имаше си специален отдел.

Източник Блиц

Няма коментари: