четвъртък, 24 май 2012 г.

През 2013 година какво избирате: ГЕРБ или нова Тройна коалиция Кунева, Станишев, Доган?

kuneva

Дилемата на следващите избори ще е такава. Това е драма.

След месец правителството на ГЕРБ влиза в последната година от мандата. Започва финалната подготовка за парламентарни избори, които нямат да бъдат предсрочни, а най-обикновени редовни. Преди да направят новите прогнози, добре е всичките скъпо платени и високо титулувани врачки дружно да се покаят - тонове глупости бяха изприказвани как Борисов ще се провали преждевременно, сам ще поиска спешни избори (този виц ми е любим), а то се случи най-логичното, което бе ясно още от лятото на 2009 г. - ГЕРБ ще си изкара мандата. Както го направиха двойната и тройната коалиция, за които също постоянно се твърдеше, че всеки миг ще паднат.

До голяма степен днешната политическа ситуация е уникална. Абсолютно всички социологически изследвания констатират нарастваща бедност, страх от бъдещето, несигурност, но доверието в ГЕРБ и Бойко Борисов, като изключим леко колебание през зимата (после се възстановява), е константно. Електоратът на ГЕРБ е около 30%, а симпатии към Борисов заявяват 40% от българите. Нито Симеон Сакскобургготски, нито Сергей Станишев и партиите им се радваха на такива числа в края на третата година от управлението (при БСП и лидерът им бяха около 20%). Как става тъй, че икономическите несгоди не подкопават сериозно рейтинга на управляващите - темата е необятна. По-важно с оглед на бъдещите прогнози е, че на изборната права ГЕРБ излиза с огромна преднина. Добре е този факт да бъде отчетен от опозиционните партии, а не да винят социолозите в слугинаж (БСП например също хонорува част от гилдията) или да се подвеждат от изолирани случаи като частичните вотове.

Малко да поговорим и за възможностите на самата БСП. Със сигурност тъпанът на Станишев и компания ще прокламира триумф над ГЕРБ. На теория - може, на практика - не. Нека се върнем в 2005 г. След 8 години в опозиция, очистена от "старите муцуни", с президент и успешни негови първи четири години БСП, явяваща се чрез "Коалиция за България," взе 1.129 млн. гласа. Това бе пик в доверието към партията, но той й стигна за едва една трета от депутатските мандати. Колко гласа ще вземе сега? Само преди няколко месеца ГЕРБ без коалиции спечели към 1 млн. във вота за съветници, а БСП в съюзи взе 650 000. Нека днес заложим невероятната оптимистична хипотеза - след конгреса Станишев и Първанов се прегръщат, удрят заедно в юмрук. Мислите ли, че БСП ще удвои резултата? Не, няма. ГЕРБ пък със сигурност ще го увеличи от местните избори (на парламентарни винаги се взема повече). С други думи, на вота през 2013 г. БСП ще е след ГЕРБ, вероятно на голяма дистанция. За да събори Борисов, тя се нуждае от нова голяма коалиция. Не правя внушения, не казвам кое е хубаво, кое лошо. Казвам, че в присъствието на ДПС в следващия парламент и почти сигурното на Меглена Кунева ГЕРБ ще агитират, че тяхната алтернатива е нова тройна коалиция. И това твърдение никак няма да бъде далеч от истината. БСП е в трудна ситуация - за да е честна със симпатизантите си, отсега трябва да каже с кого би управлявала. Но този разговор няма да доведе до нови гласове.

От коалиция е възможно да се нуждае и Борисов. Но тя би била много по-малка, а може и въобще да не му трябва. В настоящия парламент видяхме как прекрасно работи ГЕРБ с "независими" депутати, как парламентарни групи се разпадат "от само себе си". Да не забравяме също, че депутатските мандати винаги се разпределят в полза на водещата партия. ГЕРБ ще бъде такава. Малко преди изборите Дянков ще вдигне пенсиите, Цветанов ще подготви урни и чували, Борисов ще чародейства из медиите - не бих се обзаложил, че на ГЕРБ непременно ще е нужна коалиция. Дори се басирам в обратното, защото междуособиците ще обезкървяват още БСП, а Кунева няма да бъде припозната масово като алтернатива.

Две неща трябва да бъдат признати на ГЕРБ и Бойко Борисов. Те обясняват част от непонятния на пръв поглед техен рейтинг и им гарантират дълго политическо бъдеще, ако ги спазват. Първото е, че ГЕРБ не се позиционира в политическия център, реши да играе вдясно, а българският десен електорат не е представен нито от заможни хора, нито от консервативни, нито от изповядващи някакви особени десни ценности. Това са хора, обединени от омразата към БСП. Те ще припознават ГЕРБ до момента, в който я смятат за спирачка пред връщането на бившите комунисти във властта. Това е огромна електорална ниша, тя е най-голямата в България и ражда победители, ако не е раздробена. Втората особеност е, че официално ГЕРБ не наруши предизборните клетви и не се заигра с БСП и ДПС. Направи го тихичко на някои места, тайничко по доста въпроси, но съвременната политика е изкуство да формираш символи. Борисов е изключителен талант в създаването на символи, но важно е също, че той може да си позволи да е последователен в някои неща. Лозунгът "Станишев е виновен" например бе вдигнат високо както преди 2009 г., така и след нея. А можеше ли Станишев да запази лозунга "Царят е виновен" след 2005 г.? Или пък Симеон Сакскобургготски да твърди, че е алтернатива на БСП?

В сферата на държавното управление почти всички критики, които бяха отправени към тройната коалиция, с основание днес могат да се отнесат към ГЕРБ. Но догодина избирателите ще бъдат изправени пред дилема ГЕРБ или коалиция, приличаща досущ на тройната. Така изглежда в момента, вероятно така и ще е. Това е математика, а и драма.

Диян Божидаров

CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция "КРОСС"
позоваването е задължително

Няма коментари: