петък, 25 май 2012 г.

Религиозният фанатизъм в Израел стига правителствено ниво и по-нищо не се различава от иранския. Скандал в Женева

Onkelinx_(Rep)

Не знам дали знаете, но Израел е държава без Конституция и това не е защото подобно на Великобритания историческите и културни традиции са оформили правната система правейки Основния закон излишен. Не, причината в Израел е друга. В тази страна няма консенсус по най-фундаменталния въпрос. Една голяма част от евреите подобно на мюсюлманите считат, че ролята на Конституцията трябва да се изпълнява от религията и по-специално от свещените еврейски книги Талмуда и Кабала.

Това разбиране за структурата на обществото и държавата отваря широко вратата за дискриминативни практики забравени в Европа от стотици години. Ето пример:

Брюксел, Белгия /КРОСС/ Министърът на здравеопазването на Белгия Лорет Онкелинкс изрази възмущение по повод отказа на израелския й колега Иаков Лицман да се ръкостиска с нея по време на конференцията в Женева, предаде "Гласът на Русия".

„Ръцете са ми чисти!”, написа министърът на своя профил във "Facebook".

„Това става за втори път в моята практика, когато министър отказва да ме ръкостиска, защото съм жена. Първи беше иранец. Втори – шефът на здравното министерство на Израел тук в Женева”, разказа разочарована Онелинкс. В коментар под поста си тя изтъква, че е обезпокоена от отношението към религията и жените в Близкия изток.

На снимката: Laurette Onkelinx, Deputy Prime Minister and Minister for Social Affairs and Public Healthand Deputy Health Minister Yakov Litzman

Виж също:

Конфликтът между “земното” и “небесното” – не винаги изборът е лесен

Кибуц , абсолютното доказателство за провала на комунизма

Няма коментари: