понеделник, 25 юни 2012 г.

Разхождащите се мъртви (The Walking Dead) и кошмарът да си съжителстваме и да “живеем заедно с различните”

the_walking_dead_iconic_scene

The Walking Dead е американски сериал. Действието се развива в околностите на Атланта . Главният герой, полицаят Rick Grimes, е в кома след като получава куршум в гърдите при преследване на престъпници. Когато се събужда, светът вече няма нищо общо с това което е свикнал – градовете и селата са населени със зомбита от всички цветове бели, жълни, черни, всички те жадни за кръв и човешка плът.

Един кошмар крие друг кошмар. The Walking Dead може да бъде интерпретиран и като метафора на ужаса от глобализацията където терорът, хаоса и инвазията кара кръвта ни да замръзва. Нещо подобно видяхме и в  Diary of the dead  на  George Romero. Сериалът ни кара също да се замислим върху безполезността на консуматорското общество, което може да съществува само в състояние на самодостотъчност. Режисьорът Frank Darabont защитава и друга политнекоретна теза – правото на самозащита и притежаването на лично оръжие за борба срещу външните заплахи.

Безспорно, The Walking Dead може да нарани зрителите с невероятния си естетизъм при насилието на безпардонното елиминирана на различното не човешко съществуване. Разбира се има и някои клишета, но библейската дълбочина в конфликтите между персонажите го прави едно от най-добрите неща, които можем да видим в момента.

Няма коментари: