понеделник, 16 юли 2012 г.

В Германия 40% от учениците бъркат Третия райх с ГДР

coverСпоред резултатите от проучване проведено от специалисти на Свободния университет в Берлин, германските ученици имат проблеми с  историята и природните науки.  (Euromag)
40% от анкетираните не могат да отговорят на въпроса за разликите между Третия райх и ГДР и ГДР спрямо ФРГ. Мнозина вярват, че във всички тези политически системи има еднакво прилагане на съвременните принципи на правото. Почти половината от учениците са уверени, че германският национал-социализъм е диктатура, но едва едва една трета твърдят същото за ГДР. Само 60% знаят, че след обединението на Германия тя е демократична страна.

Политологът Клаус Шрьодер определя резултатите от проучването като шокиращи. Той изразява съжаление, че съвременните тийнейджъри и млади хора нямат политически познания. "Те се идентифицират с Федерална република Германия, но нямат представа какво се крие зад тези понятия като свобода на словото и човешките права," - казава той.

В проучването проведено между 2009-2012, са взели участие над 5000 ученици от девети и десети клас от различни федерални провинции -  Бавария, Северен Рейн-Вестфалия, Саксония-Анхалт, Тюрингия. Най-лоши резултати показват студенти от Северен Рейн-Вестфалия, и саксонците. В Тюрингия подрастващите показват сравнително добри познания.

Юноши и млади хора, чиито родители са от бившата ГДР, са оценили най-положително  този период, защото те са слушали разкази на свои близки, които с удоволствие си спомнят дните на младостта.

Няма коментари: