петък, 6 юли 2012 г.

България има 950 милиона причини да бъде усмихната! Файненшъл таймс

06-Jul-12 11-32-26

В района на балканите, сред клатещите се икономики изправени пред сериозни фискални кризи, България постигна забележителен успех тази седмица с емитирането на суверенна облигационната емисия. Балканската страна продаде облигации за 950 милиона евро при при лихва от едва 4,25 на сто. Доходността  на облигациите на България с падеж през януари 2013 година, например в момента е 7,5 на сто, а други страни в региона са под с много по-голям натиск. Сърбия се финансира на международните пазари с 14.25% на 4 юли, румънски заем в средата на миналия месец бе undersubscribed. 

За разлика от Сърбия, Румъния и Гърци, България след икономическата криза през 1997 г. е водила строга фискална политика. Колкото до бързо преминалата рецесия, бюджетен дефицит бързо  се възстанови и се предвижда ръст от 1,3% за тази година. Публичният дълг е само 16 на сто от БВП. Успехът на облигационна емисия може да бъде важна стъпка за възстановяването на страната.

"Продажбата е доказателство за доверието в България, на сегашното правителство и на неговата икономическа политика," Надежда Дафикчиева, ръководител на научните изследвания и корпоративни финанси в София за Първа инвестиционна банка, казва: "Страната е несправедливо наказвана от  инвеститорите само заради местоположението си. В този контекст, постигнатия процент е съвсем заслужен. Според някои източници, България можеше да постигне още по-добър лихвен процент, но искаше да остави част от печалбата на инвеститорите. Също така, този процент може да означава, че рисковата премия свързана с България е намаляла. "

Няма коментари: