сряда, 1 август 2012 г.

България е красиво цвете в балканската пустиня от нетолерантност, опити за преврати, политически процеси и икономически фалити

И така, кратка ретроспекция на случващото се в Европа и Балканите. Еврото в тежка криза, Гърция фалирала, Испания пред фалит, Италия на ръба на фалита. Задаваща се рецея в Зоната.
На Балканитe:
1. Понта в Румъния направи опит за държавен преврат в най-добрата комунистическа практика. Сергей Станишев му отиде на крака в Букурещ за да го подкрепи в стил 30те години на миналия век, когато Коминтернът водеше класовата борба. Така Понта и Станишев показаха, че на практика са против и срещу демокрацията и са откровени лицемери. Превратът се провали защото ЕК наложи вето над решението за промяна на правилата, които трябваше да позволят на червеноармейците Понта и Станишев да валидират референдума с под 50% участие на избирателите.
2. Сърбия продължава да затъва в дългове, новото правителство най-вероятно ще спре реформите, което пък ще доведе до още по-високи дългове. Преговори с Косово няма да има, т.е. международната изолация продължава.
3. Гърция - ще отписват още 100 милиарда, дефицитът вместо да намалява расте, преговорите циклят. Излизането от Еврозоната съвсем сериозно става реална опция.
4. Македония според клюките тръгва по румънски път. Искат да съдят бивш премиер защото направил коалиция с друга опозиционна партия.
... в същото време в България:
 
Жътва в с.Ситово, Силистренско
КРАСОТА!!!
Министър Симеон Дянков: От утре се вдигат бюджетните заплати
31 юли 2012 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Начало / Финансова политика
Пловдив. От утре се вдигат бюджетните заплати. Това съобщи в Пловдив министърът на финансите Симеон Дянков, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Утре именно е последният срок, в който всички министерства и агенции трябва да влязат в изискванията за Закона за държавния служител. Около 20 % ще бъде средното увеличение на бюджетните заплати, посочи Дянков. В Министерството на финансите увеличението ще е с 27 %. Днес министърът лично е подписал заповедта за това. След няколко дни ще бъде оповестено какви са анализите на всички министерства и какво увеличение ще има в тях, тъй като процесът е прозрачен, добави министър Симеон Дянков. Той припомни, че досега е имало скрити такива процедури от такси и глоби в различните министерства, а сега това вече ще бъде фиксирано в заплатите.
Със 7 до 10 % ще бъдат вдигнати пенсиите. Това съобщи в Пловдив министърът на финансите Симеон Дянков, предаде репортер наРадио „Фокус” - Пловдив. Планира се увеличението на доходите да бъде заложено в бюджет 2013. Сега се обсъжда не дали ще има увеличение на пенсиите, а по какъв начин да стане то, каза Дянков.

Близо 25% увеличение при вноса на машини
През първото тримесечие на 2012 г. в страната са внесени стоки за 11,196 млрд. лв., а прирастът на годишна база е 912 млн. лв. или 9,3%.
Той се дължи предимно на ръста на вноса на машини и апарати – с 433 млн. лв., минерални горива – с 294 млн. лв., хранителни продукти – с 65 млн. лв. и строителни материали – с 35 млн. лв.
За инвестиционните стоки увеличението на импорта е в реални обеми, а не само като стойност.

Старт на газопровода от Комотини до Стара Загора
Гръцко-българският газопровод е с дължина 180 км и ще ликвидира абсолютния монопол на руската компания гигант "Газпром"
Зелена светлина за изграждане на гръцко-български газопровод от Комотини до Стара Загора даде Министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция.
Министерството добри предварителното проучване за последствията за околната среда, съобщи гръцкият в. "Прото тема".
Газопроводът е с дължина 180 км, 30 от тях преминават през територията на Гърция.
Тръбопроводът ще може да транспортира 3 млрд. куб. м. годишно, а в бъдеще количеството може да достигне 5 млрд. куб. м.
Съоръжението се строи от компанията "Интерконектор" (Interconnector Greece Bulgaria), в която участват Българският енергиен холдинг и Ай Джи Ай Посейдон (IGI Poseidon) - консорциум между държавната гръцка компания за природен газ ДЕПА и италианската Едисон (Edison).

Алкомет ще инвестира в изграждането на производствени линии и пещи
Планираните нови производствени мощности в шуменското дружество включват изграждане на две нови линии за производство на профили, тръби и пръти - към преси 600 тона и 5 000 тона; монтиране на две газови пещи за отгряване на рулони, с манипулатор за обслужване; монтиране на две електрически пещи за отгряване на алуминиево техническо фолио.
Проектиране на три нови язовира започва МРРБ
Проектиране и изграждане на три нови язовира и рехабилитацията на язовирната стена на язовир Студена са включени в проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с финансиране от Международната банка за възстановявване и развитие.
Строят мидена ферма между Варна и Каварна
Два договора на обща стойност 2 948 326 лв. се подписаха между ИАРА и бенефициенти по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”.
Единият договориран проект е на фирма „БЛЕК СИИ ФУУДС” ООД от гр. София за изграждане на ферма за култивиране на черна морска мида (Mutilus Galloprovincialis Lam) по технология за отглеждане на миди във висящи във водата колектори, закрепени на закотвени в определения участък в морето дълги линии. Размерът на безвъзмездната финансова помощ съгласно договора е 1 592 287 лв., съобщава moreto.net
Мидената ферма ще бъде изградена и ще функционира в местността „Иканталъка” между Варна и Каварна. От „БЛЕК СИИ ФУУДС” ООД предвиждат с този проект да се осигури бъдещо годишно производство на 800 тона черноморска мида (Mutilus Galloprovincialis Lam).
Срокът за изпълнение на проекта е месец май 2014 г. След реализирането му ще бъдат открити 10 нови работни места.
Вторият договор е по мярка 1.1 „Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности” на фирма ЕТ „СЕ ЛА ВИ - Иван Киров” от гр. Варна. Проектът предвижда нарязване на риболовен кораб „Славино” за скрап. Възрастта на кораба е 64 години, общата дължина е 22,8 м. и тонаж 73 БТ. Договорираната безвъзмездна финансова помощ е в размер на 283 854 лв.

Реколтата от пшеница е най-добра от 20 г.
Тази година реколтата от пшеница е най-добра от двадесет години насам като качество. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на откриването на жътвата в село Сталийска махала, община Лом.
Количеството ще бъде почти колкото и миналата година. Очаква се призводството на пшеница да бъде около 4 млн. тона и около 700 000 тона ечемик, уточни министърът.
Тази година несъмнено ще ядем най-добрия хляб от години насам, допълни още той. Осигурен е зърненият баланс за вътрешния пазар и дори ще има за износ.


България отне лавандуловата корона на Франция
България е изпреварила Франция в производството на лавандулово масло, съобщи АФП.
През миналата година във Франция са дестилирани около 25-30 т лавандулово масло, докато в България са били произведени над 45 т, показват данните на френския доставчик на ароматни суровини за козметичната индустрия Elixens.
Статистиката на френската компания сочи, че българските производители са удвоили продукцията през миналата година, макар и все още да са далеч от производствените нива, достигнати преди демократичните промени, когато родината ни захранваше със суровина огромния пазар на някогашния Съветски съюз.
От Франция и България идва около около три четвърти от световната продукция на лавандулово масло. В периода 2005-2010 г. обаче Франция губи около 50% от лавандуловите насаждения, които са нападнати от специфична бактерия, посочват от Crieppam, център за научни изследвания и експерименти с маслодайни и лечебни растения.

BBC Websites on London 2012 Olympics Use Bulgarian Software
The websites of UK media group BBC covering the 2012 London Olympics use Bulgarian software, according to a media statement of the manufacturer.
BBC's two websites, – BBC Sports and Olympics 2012 are based on semantic software technologies OWLIM and Concept Extraction Service (CES) developed by Bulgarian company Ontotext.
According to the manufacturer, semantic search systems are the future of Internet search engines.
Their advantage consists in the fact that they are aimed at grasping the searcher's intent and the meaning of the query rather than parsing through keywords.
This allows a better understanding of readers' queries and supplies more fitting responses and more contextual information about the sports event searched.
Other products developed by the Bulgarian software company include the semantic annotation platform KIM and the web intelligence and web search platform WMF.
OWLIM is a semantic depository.

До януари научни организации могат да кандидатстват за 855 млн. евро от ЕС
Да 15 януари 2013 година се подават документи за участие в десетия конкурс по Програма "Информационни и комуникационни технологии" от Седмата рамкова програма на Европейския съюз от финансовата рамка 2007-2013.
Общото финансиране за всички участници е над 855 млн. евро, стана ясно при представянето на възможностите за кандидатстване на българските участници по време на информационнен ден в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Десетият конкурс по Програма "ИКТ" е с индикативен бюджет от 705.5 млн. евро. Документите за участие се подават от 10 юли до 15 януари 2013.
Най-много средства - 146,4 млн. евро (20,75% от общия бюджет) са предвидени за проекти, свързани с инфраструктури за мрежи и услуги.
Ще се приемат предложения в областите: софтуерен инженеринг, услуги и облачни изчисления, цифрово предприятие, социални медии и експериментални изследвания в бъдещия интернет.
По раздела "Информационни и комуникационни технологии за здравеопазване, достойно остаряване, социално приобщаване и управление" ще бъдат отпуснати 142.9 млн. евро. Проектите трябва да са свързани с идеите за виртуален физиологичен човек, ИКТ за управление и моделиране на здравни политики и колективни платформи за повишаване на осведомеността за устойчивост и социални иновации.
Общо 136,5 млн. евро е бюджетът на тематична област "Алтернативни пътища за разработване на компоненти и системи". Проекти, свързани с роботика ще бъдат финансирани с 90 млн. евро.
Около 43 млн. евро са отделени за проекти в областта на "ИКТ за творчество и учене".
Предложенията на тема "Бъдещи и нововъзникващи технологии" ще бъдат финансирани общо с 35 млн. евро.

Italy's Gucci Museum Uses Security System Developed by Bulgarian Firm
A Bulgarian company has developed the security system at the Gucci Museum in Florence.
The system is based on the RFID (Radio Frequency Identification) technology, which uses radio waves to automatically identify goods, documents, transport vehicles, people, etc.
The system was developed by RFID Bulgaria on the request of MOD security, Italy's biggest company in Italy for shop security systems.
RFID is deployed in various industries, including transport, logistics, manufacturing, commerce, medicine, livestock breeding, inventorisations, archive management in libraries, goods management in commercial sites, managing museum exhibits, etc.
RFID has been deployed by global firms like Walmart, Metro, Nestle, IKEA, Kraft Foods etc.
The technology also belongs to the strategic development plans of IT giants like IBM, HP, Microsoft, SAP and Oracle.
The Gucci museum in Florence opened doors in September 2011 to mark the 90th anniversary of the high-end fashion brand.
The museum is located in a 14th-century palace in central Florence and spans an area of 1715 square meters.

Давай напред България!!! Давай, давай, давай ...
Източник: Оригиналът е във форум Македония, dir.bg.

Няма коментари: