понеделник, 15 октомври 2012 г.

Какво не каза Симеон Дянков за лихвите и как ГЕРБ по кръчмарски излъга избирателите си. Защо премълчаха откога в ЕС има данъци върху лихвите?

3703

ГЕРБ по кръчмарски излъга избирателите си. Многократно от управляващата партия подчертаваха, че не се предвижда увеличаването на данъците. Точно това е поведението на дясно-сценаристките партии, които оставят повече пари в гражданите за сметка на преразпределението през бюджета. На теория, управляващите удържат обещанието защото наистина няма увеличаване на съществуващите данъците, но на практика хитрите байганьовци ни треснаха чисто нов данък. Честито!
Манипулативните приказки на Борисов и Дянков, че този данък ще засегне само богатите са абсолютни глупости. Първо богат ли е човек, който има в банка 20 000 или 30 000 евро? Категорично не. Второ, политически погледнато не е важно кого ще засегне даден данък, а това дали той засяга твоите избиратели, тези които са ти гласували доверие именно защото си им обещал да не им пипаш доходите. Тук вече е очевидно – ГЕРБ тръгна срещу привържениците си, средно заможни хора, отблъсна ги с илюзионните надежди да ги замести като бройка с последователи на БСП, които привлечени от предизборното финансово разпасване, вместо за БСП биха(може би) гласували за ГЕРБ. По този начин, управляващите правят рязък ляв завой, обилно гарниран с популистки изказвания и манипулативни инсинуации около полуистини и чисти лъжи.
Сега най-важното. Дянков ни сведе от висотата си на последна инстанция в държавата, че във всички страни на ЕС има подобен данък. Това е така, но има един много важен нюанс. Защо той не спомена откога старите страни членки на ЕС имат този данък? Повечето страни от Съюза въвеждат данъка между 2000 и 2008 година. Т.е. от 1945 година до 2008 година (63 години) подобен данък не е имало! През този период на власт са се сменяли леви и десни правителства, но интересно защо дори комунистите във Франция не са обложили доходите на хората от лихви. 63 години, Западните държави интелигентно са оставяли капиталите да се трупат в банките. Горката България, която за 20 години бандитски преход толкова забогатя, че пипнаха и депозитите!  Реално погледнато, излиза, че ГЕРБ в данъчната си политика са по-лява партия от Френската комунистическа партия на Жорж Марше през седемдесетте години.
Дали този популизъм и подличкото предателство ще им помогне на изборите през 2013 и доколко тази стратегия е печеливша ни предстои да видим. Едно е сигурно – голяма част от обложените хора с влог над 10000 лв едва ли ще пуснат бюлетина за ГЕРБ. Остава им да разчитат на твърдото си ядро и гласовете откраднати от БСП.
Ние, дясноцентистите ще ги напуснем защото ни предадоха.

1314948873_breathtaking-photo-manipulation-04

Няма коментари: