петък, 21 декември 2012 г.

Джон Рийд във “Войната в Източна Европа” през 1915 година: Българите са достоен народ

Image_1684041_126Българите всъщност са много обикновени хора, без коварство. Те са достоен и свободен народ със самочувствие.

Така вижда хората в страната ни големият журналист Джон Рийд. През 1915 година той минава през цяла Източна Европа и описва всичко в дневника си. Тогава е специален пратеник на "Метрополитън" и го придружава негов приятел - илюстраторът Бордман Робинсън.

Година след обиколката, през 1916 година, излиза книгата на Рийд - "Войната в Източна Европа", която проследява войните на Балканите и в Русия. Пътеписът дори има и отделна глава за страната ни, която разказва защо България е въвлечена и обречена да загуби три войни подред.

Ето това може да се прочете вече и на български език, след като преди седмица томът излезе и у нас. Премиерата на "Войната в Източна Европа" (изд. "Стефан Добрев") съвпадна и с честванията за 100-годишнината от Балканската война.

Авторът Джон Рийд е роден през 1887 година и е един от основателите на американската комунистическа партия. Той е военен кореспондент в Европа в годините на Първата световна война (1914-1918). Известен е с книгата си "Десет дни, които разтърсиха света", в която описва октомврийските събития през 1917 година.

Журналистът умира през 1920 година от тиф - болест, причинена от една разновидност на салмонелните бактерии. Той е погребан в некропола до Кремълската стена - мястото, където почиват най-известните съветски лидери. Днес в Санкт Петербург има улица на името на Рийд.

24 часа.бг

Няма коментари: