събота, 2 март 2013 г.

Реч на министър Николай Младенов пред Парламента на 21.02.2013 година: "БСП трябваше да бъде забранена преди години"

b9ec59fff

Уважаема госпожо председател, уважаеми народни представители, преди да кажа няколко думи в това последно заседание на настоящия парламент (реплики), преди да бъде гласувана оставката на правителството…

Чуваме в последните няколко минути серия от изявления от Българската социалистическа партия, които заплашват хората, които били тръгнали към тяхната централа. Преди време чухме техния лидер как заплашва управлението на България, че ще си тръгне по другия начин, не с мирни средства.

Имайте предвид, че това е партия, която има доста дълбока традиция и много добре ги разбира тези неща, знае как се правят, знае как се взривяват църкви (шум и реплики), знае как се сменят имената на хора (ръкопляскания от ГЕРБ, викове и реплики от КБ и ДПС), знае как е принуждавала българските турци да подписват декларации, че се срамуват от себе си и си сменят имената, знае как се организира държавна машина за репресии, знае как в това Народно събрание през 1947 г. изгонва собствените си коалиционни партньори, води ги в църквите и ги пребива от бой преди да ги прати в лагери!

Уважаема госпожо председател, аз съм силно притеснен, защото видяхме през последните седмици и дни как тази партия е способна да публикува открито и да дискутира мерките, които ще предприеме срещу всеки един от правителството или от мнозинството, как да се дискредитират хора, как да се създават фалшиви страници във фейсбук, как да се използва всяка дума, която всеки един от Вас е казал, срещу Вас и срещу управлението на правителството – дълбоко конспиративна партия, която трябваше да бъде забранена преди години. (Реплики „Браво!” и ръкопляскания от ГЕРБ.) Отдавна трябваше да бъде забранена, за да може наистина днес, двадесет години след началото на прехода, да имаме автентична лява опозиция.

Господин Янаки Стоилов тази сутрин направи много добро изказване. Препоръчвам на всички, които имат време, да го прочетат внимателно. Той постави конкретни тези и въпроси, които двадесет години не са били обсъждани в българското общество, но той не може да изрие тази червива олигархия в Социалистическата партия, която убива всяка дискусия и всяка алтернатива, и е способна един ден да въвежда десет процентен данък, а на другия ден да казва: „Ще го махнем!” Защо? Защото ни натиснаха от Европа, защото някой няма да получи работа сред своите колеги – европейските социалисти, ако продължи с логиката, която той е задал.
Това управление, уважаеми дами и господа, уважаема госпожо председател, преди три, четири години вече, се изправи срещу всички тези схеми, които удушаваха България. Не успяхме, госпожо председател, да се преборим с всички! Не успяхме да разградим изцяло онази машина, градена поколения наред, задушаваща българското общество, изпиваща неговите сили, изпиваща неговата енергия, принуждаваща хората да напуснат, принуждаваща хората да избягат от България. Лицемерна машина – лицемерна машина, която никога до този момент в българската история не е поела отговорността за едно нещо, което да е свършила или което да не е свършила.

Във всеки един момент през последните 100 години на съществуването на Българската комунистическа, сега наричаща себе си Социалистическа партия, тя се е плашила. Тя се е страхувала от света, тя се е страхувала от демократичния вот на българските граждани, затова и днес излизат нейните лидери тук да Ви плашат. (Реплики от КБ.) Не се страхувайте! Не се страхувайте от това, което те казват! Изправете се гордо и кажете: не, Вашето време свърши безвъзвратно (ръкопляскания от ГЕРБ), това правителство днес ще си подаде оставката и Народното събрание ще я гласува, но нас не ни е срам, не ни е страх да отидем на избори. Вас Ви е страх, Вас Ви е срам да отидете на избори.

И тези също – отдясно, които толкова услужливо напуснаха дебата преди малко (шум и смях от КБ), принадлежат към същата тази философия. Ние чухме днес от техните уста – отляво и отдясно, същите тези – тези, които никога в България няма да се реализират.
За последните двадесет години в българското общество има мнозинство от хора, които искат промяна, които искат България да живее по-добре, които искат да видят прогрес. Мнозинството българи желаят да видят това. В нито един момент мнозинството българи не са си свързвали мечтата с Българската социалистическа партия, защото много добре знаят, че тя не може да им я достави.
Един път я свързаха със Съюза на демократичните сили. Да, това беше критичен момент за България – свързаха мечтата си с промяната, която Съюзът на демократичните сили искаше да направи в България. (Шум и реплики от КБ.) За съжаление, тази промяна беше частична, защото същите тези сили, които днес свалят това правителство от власт, свалиха и правителството на Филип Димитров 1990 година, свалиха всеки опит в България да бъде направена сериозна промяна.

Но този път, уважаема госпожо председател, планът няма да успее, защото България днес е различна. България днес е страна – членка на Европейския съюз, страна – членка на НАТО, и днес аз съм горд от това, което ние в този дебат, колкото и абсурдно да звучи, правим – дискутираме в Парламента как и по какъв начин да се промени ситуацията в България. (Шум и реплики от КБ.) Ние отговаряме на исканията на българското гражданско общество, което се изправи достойно навън, на улицата, и каза: „Ние искаме определени неща!” Никога до този момент в българската история политическа партия не е поемала отговорността по начин, по който го прави днес – прави го внимателно и по начин, по който всеки един от нас трябва да се гордее от това, което е постигнал за тези четири години.
Когато ние имаме смелостта, уважаема госпожо председател, да излезем на извънредни избори, нека същата смелост да имат и нашите опоненти, защото техният страх не може да се превръща в страх за цялото българско общество, техните комплекси не могат да бъдат комплекси на цяла България. (Подсвирквания от КБ. Шум и реплики.)

Всеки един от Парламентарната група на Политическа партия ГЕРБ, всеки член на това правителство за последните четири години изживя върху гърба си обиди, охулвания, какви ли не злепоставяния, какви ли не интриги, и го изживя и търпя, защото това, което ГЕРБ заяви, че ще направи в началото на мандата си, го постигна. Невъзвръщаемо е положението, в което тези подсвиркващи хора отляво ще управляват държавата ни. (Шум и реплики.)

Благодаря на всички депутати от ГЕРБ, които за тези четири години не позволиха българската държава, Българският парламент да се люшнат по пътя на популизма, които търпяха стоически обидите на тези подсвиркващи хора отляво, които търпяха интригите на липсващите отдясно, които бяха изправени ежедневно пред това да бранят постиженията не само на правителството (силен шум и реплики от КБ), но и на държавата ни. (Ръкопляскания от ГЕРБ. Реплики от КБ.)

Благодаря на всички, с които през тези четири години бяхме заедно. Оттук нататък искам да уверя всички, че ние ще продължим да бъдем заедно (реплики и тропане по банките от КБ), ще отговорим на исканията на българските граждани отвън и никога, никога, никога, никога лявата олигархия не трябва да управлява тази страна! Благодаря Ви.

1 коментар:

Анонимен каза...

S tozi sme na edno mnenie