вторник, 15 октомври 2013 г.

Статуя на съветския войник изнасилвач в Гданск, Полша. Не трябва да забравяме!

634x468

Статуя на съветски войник, който изнасилва бременна германка, шокира полския град Гданск. Статуята е на полския студент Йежи Богдан Шумчик от Академията за изящни изкуства в Гданск.

Произведението изобразява войник, изнасилващ бременна германка, докато държи пистолет, опрян в главата й.

Идеята за статуята се появила, след като Шумчик прочел за около 2 милиона германки, изнасилени от съветски войници през 1944-1945 г.

Произведението е озаглавено Komm Frau („Eла тук, жено“) и е било изложено в събота вечерта на Алеята на победата, водещ към мемориала на Съветската армия.

Статуята обаче предизвикала възмущението на жителите на града. Те се обадили в полицията и вчера сутринта статуята била демонтирана, а авторът й – отведен за разпит.

Малко по-късно Йежи Шумчик бил освободен. Със случая обаче ще се заеме прокуратурата.

Убийствата и изнасилванията са били често срещани по време на настъплението на немските войски в СССР. Същото обаче се е случвало и по време на окупацията на Германия от Червената армия, обяснява изданието.

В много градове от Източна Прусия са нападани всички жени между 10 и 89 години,като често изнасилванията ставали пред съпрузите на жертвите, които били принуждавани да гледат.

Между 70 000 и 100 000 жени са изнасилени във Виена, между 50 000 и 200 000 в Унгария и още хиляди в Румъния, България, Полша, Чехословакия и Югославия. 

MailOnline - news, sport, celebrity, science and health stories

Няма коментари: