неделя, 17 ноември 2013 г.

Станишев, Орешарски и Местан погребват европейските амбиции на България. Предстояща загуба на еврофондове за 572 милиона лева

ui

Това е писмо, пристигнало от Европейската комисия - ЕК в министерство на земеделието, което показва, че експертите в Брюксел са притеснени, че България може да загуби 572 милиона лева, или, както се вижда в писмото 286 милиона Евро.

От Европа искат тези пари да бъдат усвоени за един месец до края на м. Декември 2013 г.по Правилото N+2, като според наши източници от ЕК не вярват, че селската програма, която заради сътресенията при нас на практика е спряла от април месец насам  и това, което не е свършено за 7 месеца ще успеят да направят за месец. БГфакти получи писмото от възмутен служител на министър Греков, който ни оповести, че ще загубят обикновените хорица, бенефициенти на селската програма на България, чийто пари са спрени от Управляващият орган в България, за да могат да бъдат облагодетелствани определени общини, които имат кметове от управляващата коалиция, което се вижда и от обявения ранкинг на Държавен фонд Земеделие. В писмото от ЕК пише, че Брюксел искат спешно България да им изпрати екшън план за Програмата за развитие на селските райони до 15 ноември, което вече трябва да е направено. Притеснението е, че тези пари не се отпускат за нотифицирани и разрешени вече мерки, като мярка Млад фермер, или Модернизиране на стопанства и общинските мерки, които са едни от най- популярните.
От министерството на земеделието и храните обмислят екшън плана да е раздаване на авансови плащания по 50 % на общини, който сега кандидатстват, (според официалния сайт на ДФ Земеделие в това число влизат подбрани общини),  което ще е злоупотреба с правилата на ЕК и плащанията няма да бъдат признати, за което БГфакти пуска писмо до Еврокомисаря по земеделие. Днес търсихме на телефони реакция от МЗХ, но е неработен ден и не открихме никой за коментар. Утре ще продължим да търсим реакция за скандалното писмо.

Източник: факти.бг

Няма коментари: