вторник, 11 март 2014 г.

Руската инвазия в Украйна предизвиква адекватни мерки от НАТО: 12 американски изтребителя F-16 пристигат в Полша, други шест F-15 в Литва, разузнавателни самолета AWACS са разположени в Румъния

Usaf.e3sentry.750pix-750x400

Самолети AWACS на НАТО са разположени в Румъния и са получили разрешение да действат над Украйна, за да следят въздушното пространство на страната . Няколко нарушения на украинския въздушен суверенитет от руски изтребители са били засечени  през последните няколко дни, включително и в Турция, чийто ВВС са в постоянна постоянна бойна готовност.

Въпреки че броят на AWACS дислоциран в Румъния остава неизвестен за обществеността , предполага се, че четири AWACS могат да помогнат за осигуряване на почти постоянно присъствие във въздуха, за да информират за подозрителни самолети. С АУАКС могат да се проследяват няколко въздухоплавателни средства в реално време , те са истински летящи контролни центрове. Машините, които участват в операцията на НАТО са от Гайленкирхен в Германия и Waddington UK .

В същото време, нови  шест F -15 и един танкер на американските ВВС бяха пребазирани в Литва(общо 12), а дванадесет F - 16 и 300 войници в Полша.

Няма коментари: