понеделник, 7 юли 2014 г.

НАТО концентрира армада от 26 кораба в Бургас за учението “БРИЗ-2014”

Българските ВМС ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 хеликоптера и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските военновъздушни сили и взвод от Сухопътни войски. Солидно е и участието от другите страни от НАТО. Турция ще се включи с подводницата DOLUNAY, ракетния катер MIZRAK, патрулния катер TUZLA и самолет от патрулната авиация. Бойният флот на Гърция ще участва с патрулен катер, на САЩ с ракетен крайцер VELLA GULF и самолет от патрулната авиация P-3C ORION.
Участието на Румъния е с фрегатата REGINA MARIA и миночистача AXENTE. В петък в Черно море влязоха и четири бойни кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО - италианската фрегата AVIERE, италианският минен ловец RIMINI, турският минен ловец AKCAY и английският минен ловец CHIDDINGFOLD.

Задачите, които ще тренира флота на НАТО са Отразяване на въздушни атаки, борба с подводница с използване на противоподводни бомби и ликвидиране на последици от терористичен акт в пристанище.

На видеото – влизане на четири италиански бойни кораба в пристанище Бургас.

Няма коментари: