вторник, 8 юли 2014 г.

Тактически анализ на военната ситуация в Донбас, Украйна, след победата над руските терористи в Славянск и Краматорск

199963_600

Нека спокойно и без емоции погледнем  картата. След като След като Славянск и Краматорск паднаха, ситуацията коренно се промени, а тази сутрин стана ясно, че Украинската армия е завзела и Константиновка и Артемовск.

Със синьо са означени позициите на армията, а с червено тези на руските терористи от ДНР. Със сиво са населените места, за които няма информация.

Защо Краматорск и Славянск са толкова важни и защо след падането им говорим за обрат на ситуацията в полза на Украйна?

Наред с другите неща, през тези два града са важни възли за ЖП и шосейния транспорт в двете области .

Какво означава това?

Това означава, че украинската армия не можеше да пренебрегне тези два града. По един или друг начин, тя със сигурност можеше да ги заобиколни и с малки бойни групи да излезе на линията Донецк-Луганс, но големи части с тежко въоръжение не биха могли да преминат без двата града да са под украински контрол.

Защо?

Най-малко защото големите войскови групи имат нужда от пътища за да бъде осигурено снабдяването им след пробива. Без Славянск и Краматорск, дори и войските да извършат пробив, логистиката не може да осигури развитието му. Сега е точно обратното – двата града паднаха и пред армията има широк оперативен простор. Добрите новини не закъсняха – един след друг се предават важни опорни пунктове – Константиновка, Артемовск, а като изглежда руските терористи са се изтегли и от Дебалцево.

Сега Украинските войски могат да настъпят към Дебалцево, кой може да им попречи? Както можете да видите на картата, Дебалцево е от решаващо значение за комуникацията между Луганск и Донецк. Освен това през Дебалцево минава и пътят към руската граница откъдето терористите получават подкрепления, боеприпаси и финансиране. Падането на това населено място съществено ще възпрепятства комуникацията между Луганск и Руската федерация.

Този път има алтернатива – през градовете Торез и Красной луч. Проблемът е, че това трасе е значително по-дълго и с много лошо качество, което ще влоши допълнително комуникациите между терористите в Луганск и тези в Донецк. Тук трябва да отбележим, че руските терористи очевидно са си дали сметка за тази опасност и почти непрекъснато атакуват позициите на армията около Саур- могила с надежда да отворят нов коридор към руската граница за да възобновят прекъснатото снабдяване.

Какво следва от тук нататък?

Украинската армия, възползвайки се от оперативния простор оставен и от терористите следва да развие настъплението си в посока Дебалцево, след което частите да завият към Донецк и Луганск блокирайки пътя между тях. Вторият етап на операцията би трябвало да се развие в три посоки – към Авдеевка и обкръжение на Донецк; към Алчевск и затваряне на примката около Луганск и към Красной луч за окончателно блокиране на подхода към руската граница.

Няма коментари: